Menu
Staycation / Travel

Zwembad voor in de tuin – 5x verkoeling tijdens je thuisvakantie

vrienden-hebben-lol-in-zwembad-in-de-tuin

Splash & Plons, dat is wat ik hoor als ik in mijn tuin zit. Met de brandende zon hoog aan de hemel ben ik in staat om de schutting over te springen naar de achterburen. Zij hebben namelijk al wel een groot zwembad voor in de tuin, de geluksvogels! 

Aangezien ik in de zeer nabije toekomst ook Splash en Plons wil horen in mijn tuin, ben ik eens op onderzoek uitgegaan. Deze 5 zwembaden voor in de tuin kwamen het beste uit mijn persoonlijke test.


De heetste zomer ever!

Dat is wat onze weermannen beloven in ieder geval! Of we heel blij mogen zijn met die belofte is een tweede. Een graad of 26 is voor mij meer dan voldoende, alles daarboven beschouw ik (in Nederland dan) als minder aangenaam.

Als het echt zo heet wordt tijdens de vakantieperiode dan heeft een mens verkoeling nodig. Dit kun je binnen oplossen door een airco te plaatsen en buiten door een (tijdelijk) zwembad op te zetten. 

Welk zwembad kies je voor in de tuin?

Dat is natuurlijk sterk afhankelijk van de grootte van je tuin. Ik kan niet in jouw tuin kijken, maar het lijkt me vanzelfsprekend dat wanneer je tuin 8 meter lang is, je er geen zwembad van 7 meter in gaat zetten.

Gelukkig zijn er alle soorten en maten zwembaden te koop voor in je tuin. Heb je genoeg ruimte (en genoeg centjes) dan kun je zelfs een “Forever” pool aanleggen in je tuin. Maar voor nu hou ik het even bij de “tijdelijke” zwembaden.

De bekendste merken

De bekendste merken voor tijdelijke zwembaden zijn wel Intex en Bestway. Met deze 2 merken weet je dat je kwaliteit in huis haalt, nou ja in de tuin dus. 

Intex & Bestway hebben zowel opblaas zwembaden als opzetzwembaden. 

Een zwembad in de tuin, wat heb je nog meer nodig?

Als je een opblaasbadje hebt, waar niet zoveel water in gaat, dan heb je niet veel nodig. Het water in het badje zal zo ongeveer 3 dagen “schoon” blijven. 

Door er een afdekzeil op te leggen beperk je het aantal beestjes, bloemetjes en blaadjes die in het badje vallen wanneer jij er niet in zit. Om het gras enigszins te beschermen kun je ook een zeil onder het opblaasbad neerleggen. 

Benodigdheden voor het zogenaamde opzetzwembad

Een opzet zwembad blaas je niet op, dit zet je op door middel van een stalen frame. Hierdoor biedt het meer stevigheid dan een opblaasbad en gaat het in de praktijk ook langer mee. 

Om zo’n zwembad de hele zomer te kunnen laten staan in de tuin, zonder het water te verversen, heb je een aantal extra accessoires nodig:

  • Een pomp met filter
  • Chloortabletten voor desinfectie van het zwembad en om algen te verdrijven
  • Chloordrijver, waar de chloortabletten in kunnen
  • Water test strips (zo kun je testen of de waterkwaliteit nog in orde is) 
  • Afdekzeil 
  • Onderzeil (om het gras te beschermen)
  • Voetenbadje (zodat niet heel het zwembad onder het zand/gras komt)
  • Waterstofzuiger (optioneel)
  • Ph-min & Ph-plus

Als je elke dag het water test (ph- waarde), de juiste hoeveelheid chloortabletten gebruikt, het zwembad schoonmaakt met de zwembadstofzuiger en daarna het zwembad afdekt met het afdekzeil dan kun je weken met het hetzelfde water doen. 

Op deze manier zorg je er ook nog eens voor dat je geen onnodig water verspilt.

Mijn 5 keuzes voor verkoeling

Daar komen ze dan, de zwembaden die mij het meest geschikt lijken om in de tuin te zetten.

Mijn oude vertrouwde badje

Met het belangrijkste doel van een zwembad in je achterhoofd, namelijk verkoeling, heb je aan dit opblaas zwembad een prima variant voor de wat kleinere tuin. Ideaal om languit in te lezen of gewoon van het zonnetje te genieten. 

De mijne heeft vorig jaar het leven gelaten, na 3 jaar intensief gebruik. Ik zou natuurlijk weer een zelfde terug kunnen kopen, maar ik ga dit jaar voor wat groters. 


Afkoelen met een drankje met dit zit- zwembad voor in de tuin

Geen zin om echt te “zwemmen”? Maar het wel heerlijk vinden om een drankje te doen met verkoeling aan de billen? Dan is dit 4- persoons zitbad van intex een ideale variant op een zwembad! 

Samen met je partner of met een stel vrienden een fles bubbels opentrekken, bikini’s en zwembroek aan en relax. 

Dobberen in je waterhangmat 

Om echt te kunnen dobberen in je zwembad heb je een iets groter model nodig dan mijn oude vertrouwde zwembadje. Want zoals je kunt zien in deze blog, past mijn luchtbed hier niet in.

Mijn oog viel daarom op dit zwembad van Bestway. Met z’n 3 meter in lengte is een prima bad om mijn (en jou toekomstige) waterhangmat in te dumpen.

Het voordeel van de waterhangmat is dat je blijft drijven en je lichaam toch in het water ligt. Dit in tegenstelling tot een normaal luchtbed waar alleen je armen en benen de verkoeling kunnen vinden. En het oh zo koud is als je per ongeluk van je luchtbedje in het water dondert.

Zwembad-van-3-meter-voor-in-de-tuin-Bestway
Dit is m geworden voor mij. Prima voor mijn waterhangmat, niet te groot en niet te klein. Ik ben er blij mee!!

Opblaasbare bubbels

Mijn droom om ooit een jacuzzi in de tuin te zetten, is er nog steeds. Maar de kosten van deze versie van een zwembad in de tuin zijn me wat aan de hoge kant.

Momenteel word je “dood gegooid” met een goedkopere variant van de jacuzzi: de opblaasbare jacuzzi. Een prima alternatief wanneer je toch wilt bubbelen in je tuin en niet teveel geld uit wilt geven.

bubbelen-in-je-tuin-met-opblaasbare-jacuzzi
opblaasbare Jacuzzi van Bestway

Houdt er wel rekening mee dat het een badje van plastic blijft en dus niet jaren mee zal gaan. Maar als je niet te gek doet, kun je er toch een paar zomers (en misschien ook wel winters) plezier van hebben.


Het ultieme zwembad voor in de tuin

Heb je genoeg ruimte in je tuin? En ga je veel gebruik maken van het zwembad omdat je bijvoorbeeld kinderen hebt? Dan is een groot zwembad natuurlijk ideaal. Je kunt dan kiezen voor een zwembad wat je opzet voor de zomer of voor een zwembad wat je kunt laten staan. Met de laatste optie schiet de prijs aanzienlijk omhoog, maar je hebt er dan ook jarenlang plezier van.

De “forever” variant

Interline heeft goede kwaliteit forever pools (zo noem ik ze maar even voor het gemak). De zwembaden zijn in te bouwen of op te zetten. Bij deze zwembaden moet je wel denken aan bedragen variërend van € 2500,- tot € 10.000.

De grote “tijdelijke” variant

Kies je voor een groot tijdelijk zwembad, waar je ook echt even in kan zwemmen, dan kom je uit bij de grote opzet zwembaden van Intex en Bestway.

Wil je een goede koop? Dan kun je het beste gaan kijken bij Van Cranenbroek. Houdt momenteel rekening met enorme drukte en lange wachtrijen! Tussen half 10 en half 11, op een doordeweekse dag, is de beste tijd om te gaan. Het kost dan wel wat tijd, maar als je voor niet al teveel geld wilt splashen en plonzen, dan is het de moeite waard om er even voor in de rij te staan.


Wil je op de hoogte blijven?

Meld je dan aan voor de nieuwsbrief en ontvang mijn GRATIS e-book: