Menu
Covid-19 / Health

Verplichte Corona test komt steeds vaker voor

Bloedafname-naald-met-bloed-verplichte-corona-test

We zijn dan misschien wel helemaal klaar met het corona virus. Corona is nog niet klaar met ons. Er duiken wereldwijd meer en meer besmettingen op. Daarom is het in steeds meer landen verplicht een corona test af te laten nemen voordat je op vakantie gaat. Heb je geen Covid vrij verklaring? Dan kom je het land niet in.

Table Of Contents


Waarom een verplichte corona test?

Eerder schreef ik al dat het in enkele landen een eis is om een covid- 19 vrijverklaring op zak te hebben. In de laatste weken zijn het aan landen waar je een verplichte corona test moet laten doen vervijfvoudigd!

Je moet bij aankomst, in de onderstaanden landen, op de luchthaven of bij een landgrens, aan kunnen tonen dat je niet besmet bent met het corona (covid-19) virus. Kun je dit niet aantonen dan mag je linea recta weer terug naar huis, dag vakantie…

Waarom steeds meer landen dit gaan doen is logisch, ze willen verdere verspreiding van het virus voorkomen en willen hun inwoners beschermen. Door het eisen van een verplichte corona test geven deze landen een helder en duidelijk signaal af.

Verplichte corona test wordt niet vergoed in Nederland

De verplichte corona test die geeist wordt op verschillende luchthavens en landgrenzen, is niet hetzelfde als de test die je gratis kunt laten uitvoeren door de GGD. De test van de GGD kun je alleen laten doen wanneer je klachten hebt. Na deze test krijg je geen Covid-19 vrijverklaring mee.

Dit betekent dat wanneer je toch op vakantie wilt gaan naar een van de landen waar de verplichte corona test geeist wordt, je een PCR test moet laten doen op een andere locatie.

Bij Vaccinaties op reis kun je normaal gesproken terecht voor al je vaccinaties voor je verre vakanties. Maar momenteel is vaccinaties op reis ook een onafhankelijke aanbieder van de PCR test (of je op dit moment het corona virus hebt) en de Serologie test (of je het corona virus hebt gehad en hoeveel immuniteit je hebt opgebouwd tegen het virus).

Wat zijn de kosten van een PCR (verplichte corona) test

De PCR – test is dus nodig om vast te stellen of je momenteel drager bent van het corona virus. Dit is exact dezelfde test als dat de GGD uitvoert. Het grote verschil is dat, wanneer je perse naar een land toe wilt waar de eis op een test geldt, je deze test zelf moet betalen. Dit zijn de kosten:

 • PCR Swab Test € 139,- incl. consultkosten. (slijm afname d.m.v. neus- en keelswab)
 • Serologie Test € 139,- incl. consultkosten. (bloedafname met een naald)
 • Combi Test € 179,- incl. consultkosten. (PCR – en serologie test in één consult)

Alle testen worden afgenomen door gediplomeerde verpleegkundigen en zijn goedgekeurd door Robert Koch-Institut .

Duitsland

Hoewel je als inwoner van Duitsland verplicht bent een corona test te laten doen als je terug komt van vakantie in een risicoland ( 72 uur na aankomst), hoef je als Duitser niet diep in de buidel te tasten. De test wordt namelijk vergoed door de Duitse zorgverzekering.

Duitsland ziet Egypte, Turkije, de Verenigde Staten en Israël als risicolanden.

Reis je via een Duitse luchthaven naar een risico gebied? Dan ben je als Nederlander ook verplicht een corona test te laten doen bij terugkomst op de luchthaven. Voor deze test hoef je niet te betalen.

Voor uitgebreide informatie m.b.t. reizen naar Duitsland check je de website van de ANWB.

Griekenland

Sinds 8 augustus verplicht de Griekse overheid, bij aankomst op een luchthaven of een landgrens, een negatieve corona test te overleggen. Deze test mag niet ouder zijn dan 72 uur.

Griekenland heeft in een korte tijd het aantal corona besmettingen aanzienlijk zien stijgen. Dit is de aanleiding geweest om de regels aan te scherpen. Buiten de verplichte corona test dien je ook, 24 uur voor aankomst, het zogenaamde PLF document in te vullen.

Voor uitgebreide informatie m.b.t. reizen naar Griekenland check je de website van de ANWB.

De Nederlandse Antillen

Voor zowel Aruba, Bonaire, St. Maarten als Curacao heb je een covid-19 vrijverklaring nodig. Bij deze landen geldt ook dat de verplichte corona test en de verklaring niet ouder mogen zijn dan 72 uur.

Overige landen

Hieronder vind je een lijst met de overige landen waarvoor een covid-19 vrijverklaring verplicht is. Een groot deel van deze landen hebben code oranje en mag je alleen bezoeken als het strikt noodzakelijk is. Let op: De richtlijnen kunnen dagelijks veranderen! Kijk op Nederland wereldwijd voor actuele informatie.

 • Azerbaijan
 • Bahamas
 • China
 • Cyprus
 • Ecuador
 • Ethiopië
 • Indonesië
 • Kenia

 • Libanon
 • Marokko
 • Portugal (Madeira/Azoren)
 • Rusland
 • Thailand
 • Uruguay
 • Verenigde Arabische Emiraten