Menu
Staycation / Travel

Vakantie in eigen huis- 9 tips voor je Staycation

Wereldbol-met-mondkapje-

Niemand lijkt dit jaar naar het buitenland op vakantie te kunnen, niet leuk, maar het is niet anders. Door het Corona virus blijven we met z’n allen noodgedwongen in ons kikkerlandje. En daarom kunnen we niet veel anders dan vakantie vieren in ons eigen huis en tuin (of op ons balkon).


Vakantie in eigen huis vergt wat creativiteit

Ik weet het, je had liever op een tropisch eiland gezeten een reis gemaakt met de Mongolië expres of die langverwachte droomreis naar Fins Lapland gemaakt ( dit laatste in mijn geval, zucht). Maar dat kan niet, dus we moeten roeien met de riemen die we hebben. En die riemen zijn op dit moment ons huis en onze tuin.

Je eigen stulpje zien als de ultieme vakantiebestemming vergt wat creativiteit en zelfs dan kan het best nog wel lastig zijn. Toch zijn er best wat dingen die je kunt doen om de vakantiesfeer in je eigen huis te creëren. 


Wat doe je normaal gesproken als je op vakantie bent? 

Laten we daar eens beginnen. Wat zijn de dingen die je doet als je op vakantie bent. Maak eens een lijstje en schrijf alles op wat in je opkomt. In mijn geval zou mijn lijstje er zo uit kunnen zien:

 • Wandelen
 • Een boek lezen bij het zwembad
 • Lekker (uit) eten
 • Samen met Bwino een gezelschapspel voor 2 personen doen
 • Mooie plekjes ontdekken
 • Genieten van het weer
 • Zwemmen in zee of zwembad

Als je eens naar dit lijstje kijkt dan zijn dit eigenlijk allemaal activiteiten die je ook kunt doen als je thuis bent. Vakantie vieren in je eigen huis is dus dichterbij dan je denkt. Ik ga je een handje helpen om je staycation zo perfect mogelijk te maken.


Creëer je eigen zwemparadijs 

Vrouw-bij-privé-zwembad
Ons Privé zwembad op ons geliefde Kefalonia

Tja, zoals op dit plaatje gaat het niet worden in mijn tuin ( misschien in die van jou wel, waarvoor dan bij deze een diepe buiging en een klein beetje jaloezie) …Maar weet je nog, roeien en riemen enzo. 

Voor elke tuin, klein of groot is er wel een zwembad te vinden. Op een balkon wordt het wat lastig. 

Voor je Staycation zwemparadijs heb je de volgende ingrediënten nodig:

 • Een zwembad
 • Een ( luister ) boek
 • Een lekkere stoel
 • en een beetje verbeelding
Mmm, dit jaar ga ik voor een zwembad waar mijn luchtbed WEL in past

Zoek een zonnig plekje in je tuin waar je het zwembad neer kunt zetten. Hang er een pomp in zodat het zwembad langere tijd schoon blijft ( we willen natuurlijk geen onnodig water verspillen ). Gebruik je ook dagelijks chloortabletten en een zwembadstofzuiger ? Dan zul je zien dat je erg lang kunt doen met hetzelfde water!

Je bent bijna klaar. Het enige wat je nog hoeft te doen is een comfy lounger bij je zwembad te zetten, je zonnebril op je neus te doen, een boek in de hand te nemen ( of een luisterboek ), je telefoon op stil, de laptop weg… gaan zitten en chillen met je billen! 

Wil je het helemaal afmaken? Dan kun je er zelfs nog een beetje fijn wit zand omheen strooien. Niet praktisch, wel leuk.


Kook uitgebreid & werelds

Ga eens uit eten aan je eigen eettafel! Voordat we weer in het echt kunnen gaan uit eten zijn we weer een poosje verder. Ik zie mezelf namelijk nog niet uit eten gaan in een restaurant met een handjevol mensen, dat is helemaal niet gezellig lijkt me. 

Streetfood-op-plank-kook-werelds-vakantie-eigen-huis
Heerlijk plankje “Streetfood” bereid door onze vrienden

Tijdens een vakantie in eigen huis, je Staycation, kun je mooi eens tijd maken om nieuwe recepten te proberen. Heb je geen inspiratie? Kijk dan eens op “Lekker & Simpel”.

Verras je partner met een etentje in jullie eigen huiskamer-restaurant. Dek de tafel mooi, zet er een kaarsje op …flesje wijn erbij en tadaa weer een heerlijk avondje tijdens je vakantie in eigen huis.

Tip # Snackistan

Een ontzettend leuk boekje boordevol Streetfood uit het Midden Oosten. Verrassende recepten, anders dan anders, geschreven met een goede dosis humor en oh zo betaalbaar! Ik word er blij van!!


Kampeer in je eigen tuin 

Tent-in-tuin-met-vrouw-vakantie-in-je-eigen-huis

Heb je nog een tent op zolder liggen? Dan is het de hoogste tijd om het stoflaagje er vanaf te halen en de tent op te zetten in je tuin. Gooi er 2 matrassen in ( want een beetje glamping mag!) en slaap een paar nachten onder de sterrenhemel.

# Tip : Coleman tent

Een tent is nooit weg! Als je daarom nog geen tent hebt, koop er dan eentje die lang meegaat. De tenten van Coleman zijn hoge kwaliteit tenten. En het is wel zo fijn te weten dat je na een stevige regenbui, niet met luchtbed en al naar buiten drijft.


Maak eindelijk eens dat fotoalbum 

Een vakantie in je eigen huis is de uitgelezen kans om eindelijk eens aan dat fotoalbum ( of 5 ) te beginnen. Tijdens de mooie reizen die je gemaakt hebt, heeft je camera ongetwijfeld zijn werk gedaan . En het is eeuwig zonde om niets met de foto’s te doen.

Smartphoto komt bij mij als beste uit te test voor het maken van een fantastisch fotoalbum ( en ik heb er heel veel geprobeerd ). Regelmatig zijn er mooie aanbiedingen. Je kunt rustig beginnen aan je album, komt er een aanbieding voorbij, kun je daar ten alle tijden gebruik van maken, handig!


Koop een legpuzzel

Nee, puzzelen is niet stoffig! Het is een ontzettend goede afleiding ( ook om je gedachten te verzetten ) en een leuke bezigheid. Je hersenen moeten ook nog wat werk doen en achteraf kun je trots zijn op het resultaat. Kies een legpuzzel met je favoriete reisbestemming of leuker nog, bestel er eentje met je eigen foto.


Speel een gezelschapspel (en raak eraan verslaafd ) met je partner

Als je met z’n tweetjes bent, zoals Bwino en ik, dan kun je s’avonds op de bank gaan hangen en netflixen. Is op z’n tijd zeker leuk, maar enige afwisseling is wel wenselijk tijdens een vakantie in eigen huis. Zeker nu de avonden steeds langer en aangenamer worden. 

Onze favorieten spellen voor 2 personen zijn:

Geen zin om de spelregels te lezen? Op Nox spellenzolder worden de spellen haarfijn uitgelegd.


Doe alvast ideeën op voor je volgende reis

Dit jaar is het nog een vakantie in eigen huis. Maar laten we hopen dat het tij volgend jaar gekeerd is en dat we een van onze favorieten bezigheden weer kunnen uitvoeren: Reizen & vakantie vieren. 

Ga snuffelen op reisblogs, ( je start natuurlijk op muchandmore 😉 ) en doe ideeën op voor je volgende reis. Zo kun je tijdens je staycation alsnog lekker wegdromen. Verdiep je bijvoorbeeld eens in Kroatië.


Pimp je tuin of balkon

Nooit echt tijd om je tuin of balkon gezellig te maken? Nu wel! Je vakantie in eigen huis is een prima tijd om eindelijk eens je tuin of balkon te pimpen. Snuffel door pinterest en ga op zoek naar de beste en leukste D.I.Y. tips om je tuin of balkon om te toveren in een waar vakantieoord.


Leer een vreemde taal

2,5 jaar lang heb ik een cursus Grieks gevolgd, tot ik dit jaar besloot dat ik er “ te weinig” tijd voor had. Met andere woorden mijn prioriteit ging er niet naar uit. Zonde! 

Terwijl ik dit artikel aan het schrijven ben maak ik meteen een mental note dat ik elke dag een half uurtje zelfstudie Grieks ga doen. Doe je mee? Nou ja, het hoeft geen Grieks te zijn natuurlijk. Er is vast een taal waarvan je altijd al dacht : “ Als ik deze taal nu eens zou beheersen…”.

Rosetta-stone-leer-een-vreemde-taal
Bij Rosetta Stone leer je aan de hand van afbeeldingen en spraak! Zo handig!

Rosetta Stone is een perfecte manier om de taal te leren. ( Misschien zelfs wel de meest perfecte manier ). Je kunt de eerste les gratis volgen via hun handige app.

De lessen daarna zijn best aan de prijs, maar de cursussen zijn het meer dan waard. ( Op dit moment is er een super aanbieding overigens, 50% op alle cursussen, ik heb meteen 24 maanden Grieks aangeschaft ).

Ikzelf ben echt een grote fan van Rosetta Stone ( had je vast nog niet in de gaten 😉 ). De manier van leren is ontzettend leuk en het blijft daadwerkelijk hangen. Wil je wat laagdrempeliger een vreemde taal leren? Dan is Duolingo een goed alternatief.


Wil je op de hoogte blijven?

Meld je dan aan voor de nieuwsbrief en ontvang mijn GRATIS e-book:

Lees ook: