Menu
Covid-19 / Health

Thuis testen op antistoffen Coronavirus

thuis-test-corona-bloed-prikken

Ook al is een test bij de GGD testlocaties snel ingepland en afgenomen, kan het zijn dat je alsnog liever thuis test. Omdat je bijvoorbeeld meteen wilt weten of je veilig naar je ouders of grootouders op bezoek kunt of omdat je zonder klachten niet bij de GGD terecht kunt.

Table Of Contents


Wat zijn de voordelen van thuis testen op antistoffen?

Zoals inmiddels algemeen bekend, kun je het Coronavirus ook onder de leden hebben zonder dat je klachten hebt. 

Maar als je geen klachten hebt, hoe weet je dan wanneer je besmet bent? Goede vraag! En het antwoord daarop is, dat je het niet kunt weten zonder enige vorm van testen. 

Heb je het Coronavirus zonder dat je het zelf weet, dan kun je het natuurlijk alsnog overbrengen aan je medemens en dat is nu juist wat we proberen te voorkomen. 

Door thuis te testen op antistoffen, kun je erachter komen of je het corona virus hebt of hebt gehad. De test is snel en betrouwbaar, binnen 15 minuten heb je de uitslag. 

Als je standaard een of meerdere tests in huis hebt, hoef je niet eerst te wachten tot je terecht kunt bij de GGD. 

Al zijn de wachttijden niet zo lang meer en kun je vaak vlot terecht, is het in sommige gevallen alsnog prettig om direct te weten waar je aan toe bent. Bijvoorbeeld als je je ouders of grootouders wilt bezoeken, maar twijfelt of je dat wel kunt doen.

Het verschil tussen een PCR test en een thuistest

Bij de GGD wordt de zogenaamde PCR test afgenomen of in sommige gevallen een sneltest (bijvoorbeeld in Eindhoven bij de teststraat XL).

Bij deze test wordt gekeken of je het Corona virus hebt, door middel van een slijm afname uit de keel en neus. 

Het slijm wordt afgenomen met een lange wattenstaaf en wordt door veel mensen als onprettig ervaren. 

Thuis testen op antistoffen, doe je door een klein prikje in je vinger te geven en een druppel bloed op het teststaafje te laten vallen. Er is maar een kleine hoeveelheid bloed nodig om tot een (98%) betrouwbare uitslag te komen in enkel 15 minuten tijd. 

Bestel hier je thuistest

Antistoffen geven aan of je het Corona virus hebt of hebt gehad

De thuistest, ofwel de SARS-CoV-2-antistoffentest, maakt duidelijk of er antistoffen in je lichaam aanwezig zijn. 

Deze antistoffen zijn te verdelen in 2 groepen.

IgM antistoffen

De igM antistoffen zijn de zogenaamde “vroege” antistoffen. Als het virus in je lichaam zit, maar je hebt nog geen klachten, is de aanmaak van de igM antistoffen al begonnen. 

Op deze manier kan er in een vroeg stadium bepaald worden of je dus drager bent van het Coronavirus. Nog voordat je klachten en/of koorts krijgt. 

IgG antistoffen

De igG antistoffen zijn de zogenaamde “late” antistoffen. Je lichaam maakt deze antistoffen 7 dagen na besmetting aan. 

Deze antistoffen blijven langer in je lichaam en dragen bij aan immuniteit. Dit wil overigens niet zeggen dat je het Coronavirus niet meer kunt krijgen. Het wil wel zeggen dat je meer weerstand op hebt gebouwd tegen het virus.

Momenteel zijn er gevallen bekend van mensen die besmet zijn geweest met het Coronavirus en na 8 maanden nog steeds de antistoffen in hun bloed hebben. Het is nog te vroeg om te zeggen of en hoe lang deze antistoffen in je lichaam blijven zitten. Dit kan ook per persoon verschillen. 

Na het uitvoeren van de thuistest weet je dus of je antistoffen in je lichaam hebt. Is de test positief? Dan kan het zijn dat je op dit moment het Coronavirus hebt of dat het virus gehad hebt. 

Het is daarom aan te raden om na een positieve thuistest alsnog een afspraak te maken bij de GGD voor een reguliere PCR test. 

Blijkt de PCR test negatief dan is de kans groot dat je al besmet bent geweest. Heb je toch klachten? Blijf dan thuis en maak een nieuwe afspraak voor een paar dagen later. Je wilt niet het risico lopen een ander te besmetten.

grafiek-antistoffen-thuis-testen-corona

Voor wie is thuis testen een uitkomst

Onder andere voor bedrijven is het zelf testen een uitkomst. Bij twijfel kun je op een veilige en snelle manier je personeel testen, zonder dat ze 2 dagen thuis moeten blijven. 

Je kunt zo snel schakelen en verliest niet onnodig enkele dagen een van je medewerkers.

Maar ook voor de particulier kan het thuis testen een uitkomst bieden. Wil je graag op bezoek bij je ouders, je grootouders of iemand anders in je nabije omgeving die tot de kwetsbare groep behoort? 

Dan is een thuistest ideaal. Binnen 15 minuten na testen weet je of het veilig is om te gaan, zo besmet je een ander niet en kan je met een gerust hart, weliswaar lettend op de regels, op bezoek bij degene die je lief is.