Menu
Bestemmingen / Europa / Kroatië

Plitvice meren & massa’s toeristen

Plitvice-meren

De regen komt werkelijk met bakken uit de hemel. We baalden als een stekker, want de kaartjes voor de Plitvice meren waren al gekocht. Gaan we wel of gaan we niet? We waren het erover eens dat we niet zouden smelten en besloten dat we de Plitvice meren gingen bezoeken, weer of geen weer.

En een goed besluit was het! De gehele weg is het vreselijk weer is geweest, donder, bliksem en natuurlijk die bakken met regen. Maar boven de Plitvice meren scheen de zon.

regen-onderweg
Onderweg naar Plitvice

Plitvička Jezera ofwel de meren van Plitvice

Ongetwijfeld heb ook jij gehoord van de Plitvice meren in Kroatië. Dit Nationaal park staat bekend als één van de mooiste plekken in Kroatië. Onze verwachtingen waren dan ook behoorlijk hoog en we keken er ( afgezien van de regen ) enorm naar uit om naar de Plitvice meren te gaan.

Het park is bijna 300 km2 groot en is tevens het grootse nationale park van Kroatië. Dat is bijna 2x zo groot als Krka Nationaal park. Krka is net iets minder bekend, maar doet in mijn ogen echt niet onder voor de meren van Plitvice.

In het totaal bestaat Plitvice uit 16 meren die door watervallen ( meer dan 90! ) en stroompjes in elkaar overlopen. Door de (duizenden) jaren heen zijn er dammen ontstaan van travertijn door de kalkrijke ondergrond. In feite zijn de dammen niets meer of minder dan kalkafzetting.

Waterval-Plitvice-meren

De Plitvice meren zijn een van de topattracties van Kroatië en zijn opgenomen in de wereld erfgoedlijst van Unesco.

Bijzonder om te weten is dat de meren maar 1% van het gehele park in beslag nemen. Je kunt buiten de meren om ook prachtige wandelingen maken in de rest van het park. Gegarandeerd dat het daar niet zo druk is als bij de meren!


De Plitvice meren zijn prachtig, maar mijn hemeltje wat een drukte!

Ik zou nog een keertje nadenken als je van plan was om naar de Plitvice meren te gaan in de zomermaanden, want als je ergens niet wilt zijn tijdens het hoogseizoen, is het daar.

Evenals bij Krka worden de bezoekersaantallen beperkt. Bij de Plitvice meren doen ze dit door te werken met een tijdslot. Maar zelfs dan is het in het hoogseizoen afgeladen vol in het park.

Een kort verhaal

Ik vertel je even een kort verhaal om aan te duiden hoe vreselijk claustrofobisch druk het kan zijn bij de Plitvice meren :

Er zijn 7 verschillende wandelroutes die je kunt lopen rondom de Plitvice meren. Bij deze routes staat de afstand en het aantal uren wat je voor de wandeling uit moet trekken.

Gezien we pas om 11.00 uur in het park waren, leek het ons niet verstandig om de langste route te nemen en kozen daarom voor route H ( 9 km ) waar aangegeven stond dat we er 4 tot 6 uur over zouden doen. Een prima tijd, rekening houdend met de 2 uur die we nog terug moesten rijden.

Tijdens deze route ga je een stukje met een treintje en gaan ze er vanuit dat je de boot heen en terug neemt. Wij besloten de boot niet terug te nemen, maar langs het meer te gaan lopen terug naar de ingang. We hebben onze route dus uitgebreid met ongeveer 3,5 kilometer.

Ondanks we dat gedaan hebben, en we ook nog 2x een pauze hebben genomen, waren we binnen de 3 uur tijd terug bij de ingang.

File lopen

Met de 4 tot 6 uur die aangegeven wordt is “File lopen” ingecalculeerd. Nu denk je file lopen? Kan dat ? Ja, dat kan en het is vreselijk frustrerend.

Wij mochten van geluk spreken want vanwege het naseizoen ( en de regen in de rest van Kroatië ) was het relatief “rustig” in het park, waardoor we minimale voetganger files hebben gehad.

De voetganger files die we zijn tegen gekomen zijn we ( waar mogelijk ) snel gepasseerd met de woorden sorry, excuse me, thank you enz. Op sommige stukken lagen we bijna in het water, maar de files waren we voorbij!

Bezoek je in het hoogseizoen de Plitvice meren dan sta je in de file, continue. Je kunt de mensen voor, achter en naast je niet passeren ( dat ging al met veel moeite toen wij er waren ). De vlonders en de wandelpaden zijn hier te smal voor en iedereen staat stil om dezelfde foto te maken. Tevens is het tweerichtingsverkeer wat alleen nog maar voor meer opstopping zorgt.

Je mooie daguitstapje kan dan veranderen in een dag van ergernis, mits je natuurlijk al rekening houdt met wat je te wachten staat en je hierbij neerlegt.


Hoe hebben wij het ervaren?

Zoals ik je al vertelde waren onze verwachtingen hoog. Je hoort zoveel over de Plitvice meren en iedereen die er is geweest zegt dat je er absoluut heen moet gaan.

Bwino en ik houden van de natuur, we genieten er intens van en gaan graag uren wandelen in natuurgebieden als we op vakantie zijn. Waar we juist zo van genieten is de rust die wandelen in de natuur met zich meebrengt.

Auteur-muchandmore-Plitvice-meren

We hebben al vele mooie plekken gezien en hoewel je niet om de schoonheid van de Plitvice meren heen kunt, hebben wij de lat van onze verwachtingen voor deze plek een beetje te hoog gelegd.

Begrijp me niet verkeerd, het absoluut een heel mooi stuk natuurgebied. Maar voor ons maakt het massatoerisme het een minder aangename plek om te zijn. Zou je hier mogen lopen zonder al te veel mensen? Dan waan je jezelf absoluut in een sprookje.

Ik zou dan ook erg graag een keer terug gaan in de winter als alles bedekt is onder een dikke pak sneeuw en de meeste toeristen het te koud vinden om de meren te bezoeken.

Plitvice-meren-bevroren-waterval

Ondanks dat hadden we een bezoek aan de Plitvice meren niet willen missen. We hebben genoten van de wandelroute langs de rivier, waar we maar twee andere toeristen tegen kwamen – een goed alternatief voor de boot overigens, als je van wandelen houdt – en van de andere plekjes waar het wat rustiger was.

Denken we dat er andere mooi(ere) plekken zijn in Kroatië die nog niet overspoelt worden door massatoerisme? Absoluut. En zodra we deze hebben ontdekt dan hoor je hier natuurlijk meer over.


Gaan of niet gaan?

Net als over smaak, valt ook over een beleving niet te twisten. Het is namelijk jou ervaring en iedereen ervaart anders. Al ben je samen op exact dezelfde plek, zie je exact dezelfde dingen, zijn er exact hetzelfde aantal mensen, dan nog kun je dat moment totaal anders beleven.

Daarom is er ook geen ander antwoord dan: Gaan! Ga het beleven, geniet ervan en houd in je achterhoofd dat het erg druk kan zijn.

Ben je van plan de Plitvice meren te bezoeken? Lees dan ook: De Plitvice meren in Kroatië – 11 meest gestelde vragen .


Helder-water-met-vissen
Kraakhelder water van de Plitvice meren

Tips om de grootste drukte te vermijden

# De allerbeste tip die ik je me kan geven is om niet in het hoogseizoen naar de Plitvice meren te gaan. Het hoogseizoen loopt van eind mei tot halverwege september. In het voor- en naseizoen is het een stuk rustiger in het park. Je betaalt bovendien ook een stuk minder voor een kaartje

# Kies nooit een tijdslot midden op de dag. Dat is de drukste tijd om de Plitvice meren te bezoeken. Ga zo vroeg mogelijk, hoe vroeger hoe beter. Zo ben je in ieder geval de busladingen met georganiseerde tours voor.

# Bezoek de Plitvice meren in hartje winter. Een bijzondere ervaring en gegarandeerd dat je het park met niet zo heel veel mensen hoeft te delen.

# Ga liever niet met een georganiseerde tour mee. Als je dat namelijk doet dan weet je sowieso dat je een paar uur achter een groep aan moet sjokken.


Wil je op de hoogte blijven?

Meld je dan aan voor de nieuwsbrief en ontvang mijn GRATIS e-book: