Menu
Bestemmingen / Europa / Kroatië

De Plitvice meren in Kroatië – 11 meest gestelde vragen

Plitvice-meren-Kroatië

Als je mijn andere Blog ( Plitvice meren & massa’s toeristen ) ook hebt gelezen dan weet je dat het ongekend druk kan zijn bij de Plitvice meren in Kroatië. Deze drukte beleefd zijn absolute piek in het hoogseizoen ( mei tot en met september ). De meest gestelde vragen ( en antwoorden ) over de Plitvice meren in Kroatië vind je hier.


De beste tijd om de Plitvice meren in Kroatië te bezoeken

Kroatië is in alle seizoenen prachtig en zo ook de Plitvice meren. In de winter als de meren en soms zelfs de watervallen bevroren zijn, in het voorjaar als het water extra hoog staat waardoor de watervallen krachtiger zijn, in de herfst met zijn schilderachtige kleuren en in de zomer wanneer alles in bloei staat.

Wat dat betreft maakt het voor de schoonheid van Plitvice niet uit wanneer je het park bezoekt. Wat wel degelijk uitmaakt zijn het aantal toeristen die het park bezoeken in de verschillende seizoenen.

Plitvice-winter
Plitvice in de winter

Het voor- en najaar ( maart t/m april & Oktober t/m Februari ) zijn qua drukte de beste tijden om het National park te bezoeken. Zeker in de winter kun je het gevoel hebben dat je het park voor je alleen hebt. Ben je niet afhankelijk van het hoogseizoen dan zou ik echt de Plitvice meren vermijden in deze periode.


Waar koop je tickets voor de Plitvice meren?

LET OP: Sinds 2019 kun je enkel nog ONLINE tickets kopen voor de Plitvice meren

Tickets voor de Plitvice meren kun je sinds 2019 enkel nog online kopen.

De tickets moet je minimaal 2 dagen van te voren boeken op de officiële website. Alle tickets worden verkocht binnen een tijdslot. Wanneer je een ticket koopt in een gekozen tijdslot en je bent niet op tijd, dan gaat het over en mag je niet meer binnen!

Op de website van Plitvice kun je zien hoeveel tickets er nog beschikbaar zijn en voor welk tijdslot.

Printscreen van tijdslot en beschikbare tickets

Koop je tickets dus op tijd en gebruik daarvoor uitsluitend de officiële website 

Houdt ook rekening met Files die kunnen ontstaan op de route naar Plitvice. Zeker in de zomer kun je hier gerust een uur of meer voor uittrekken.

Wat is het beste tijdslot om te kiezen?

Voor de meeste seizoen geldt: Hoe vroeger, hoe beter ( behalve voor de winter )! Als je wat verder moet rijden zul je dus een dagje erg vroeg op moeten staan tijdens je vakantie. Of je vertrekt een dagje eerder en overnacht in de buurt van Plitvice.

Ik zou je willen adviseren een tijdslot te kiezen tot en met 10.00 uur. Tenzij je in de zomer gaat, dan zou ik altijd het eerst mogelijke tijdslot kiezen, of juist aan het einde van de middag. Dit laatste zou ik alleen doen als je toch al niet van plan was voor de langste wandelroute te gaan.

Een entree ticket met een tijdslot is nog geen garantie dat je niet in de rij hoeft te staan. Ik heb het hier met name weer over het hoogseizoen. Zorg dus dat je op tijd bent!

Plitvice-meren-Kroatië

Prijzen en openingstijden

De ticketprijzen van de Plitvice meren zijn verschillend per seizoen. Zo kun je in het voor en naseizoen voor 80 kuna ( €10,50 ) al het park bezoeken terwijl je in het hoogseizoen 300 kuna ( ongeveer € 40,- ) betaalt voor een ticket.

Voor de actuele prijzen kijk je hier.

De Plitvice meren zijn 365 dagen open en de openingstijden zijn als volgt:

Winter ( laatste zondag van Oktober tot de laatste zaterdag in Maart )08.00u. – 16.00u.
Lente ( laatste zondag in Maart tot 31-05 )   08.00u. – 19.00u.
Zomer ( 01-06 tot 20-08 )   07.00u. – 20.00u.
Herfst ( 21-08 tot 30-09 )07.00u. – 19.00u.
Start winterseizoen ( 01-10 tot de laatste zaterdag in Oktober )08.00u. – 18.00u.

Check voordat je gaat nog altijd even de website van de Plitvice meren.

Print je tickets

Indien je de mogelijkheid hebt om je entree tickets te printen dan zou ik je aanraden dat te doen. Er is ook de mogelijkheid om je ticket digitaal te laten zien en te laten scannen. Mochten ze moeilijk willen doen bij de ingang ( dit zal dan vooral in het hoogseizoen zijn ) dan heb je in ieder geval altijd je papieren entree bewijs bij de hand.

Welke ingang van de Plitvice meren moet ik kiezen?

Er zijn 2 ingangen bij de Plitvice meren. De keuzen van de ingang hangt af van de wandelroute die je wilt gaan lopen. Er zijn 7 wandelroutes waar je uit kunt kiezen. Uitgebreide informatie over de wandelroutes vind je op de website van de Plitvice meren.

ROUTEKMTijdIngang
Route A3,5 KM2 tot 3 uurIngang 1
Route B4 KM3 tot 4 uurIngang 1
Route C8 KM4 tot 5 uurIngang 1
Route E5,1 KM2 tot 3 uurIngang 2
Route F4,6 KM3 tot 4 uurIngang 2
Route H8,9 KM4 tot 6 uurIngang 2
Route K18,3 KM6 tot 8 uurIngang 1 & 2

Over het algemeen is ingang 2 rustiger dan ingang 1. Dit komt omdat veel toeristen liever de kortere routes lopen. Laat je niet afschrikken door de tijdsduur van de routes, bij drukte calculeren ze de tijd dat je stilstaat erbij in.

Alle routes maken gebruik van het treintje en de boot, behalve route K. Je hoeft overigens niet met de boot te gaan, je kunt ook heerlijk langs het Kozjak meer lopen. Hier doe je ongeveer 40 minuten over.

Bij de tijdsduur van de wandelroutes is rekening gehouden met “voetganger files”

Lees hier meer over in dit artikel

Hoe ver is het rijden naar de Plitvice meren

Vanuit diverse steden in Kroatië zijn de Plitvice meren goed te bereiken. Plitvice ligt in het binnenland van Kroatië. Wanneer je niet in een van onderstaande steden verblijft, kun je eventueel een excursie boeken of een paar dagen verblijven in de buurt van Plitvice.

Plitvice-meren-Kroatië

Vanuit Zadar naar Plitvice

Zadar is een goede uitvalbasis om de Plitvice meren te bezoeken. De afstand van Zadar naar Plitvice is 133 kilometer en de reistijd bedraagt ongeveer 1 uur en 40 minuten. Het is goed te doen om de Plitvice meren als een dagtrip te maken. Overnachten in de buurt van Plitvice is niet nodig.

Vanuit Split naar Plitvice

Split ligt een stukje verder uit de richting. Om bij de Plitvice meren te komen moet je 256 kilometer rijden waar je ongeveer 2 uur en 40 minuten over doet. Dat zou te doen zijn in 1 dag maar een of twee overnachtingen boeken in de buurt van de meren is toch wel aan te raden. Dat maakt je bezoek een stuk meer ontspannen.

Je zou ook nog kunnen overwegen om een georganiseerde tour vanuit Spilt naar de Plitvice meren te boeken. Zo hoef je zelf niet te rijden. Ik zou wel kijken naar een tour waar je “vrij” rond mag lopen, zodat je niet als een leger mieren bij je groep moet blijven. Hieronder zie je wat voorbeelden van excursies vanaf Split.

Zagreb naar Plitvice

De hoofdstad van Kroatië (Zagreb) ligt op 137 kilometer afstand van de Plitvice meren. Volgens google maps doe je hier 2 uur over. Ook deze trip is in een dagje te maken als je vroeg in de ochtend gaat.

Parkeren bij de Plitvice meren in Kroatië

Bij beide ingangen is een grote parkeerplaats. Deze parkeerplaatsen zijn echter niet heel praktisch ingedeeld en in feite sta je met je auto gewoon in het bos. Er is een klein verhard stuk, maar dat staat heel erg snel vol ( door die onpraktische indeling ) . Ook voor het parkeren geldt: Kom vroeg!

Wij hebben de Plitvice meren in Oktober bezocht en zelfs toen moesten we heel erg ver in het bos parkeren.

In het laagseizoen betaal je 8 kuna (ongeveer €1,05) per uur en in het hoogseizoen betaal je 10 kuna (ongeveer €1,30) per uur.

Zijn er restaurants?

Er is een picknickplein met een restaurant als je van de boot af komt. Er staan daar picknicktafels of je kunt op het gras zitten.

Het restaurant verkoopt alleen maar vette hap voor een veel te hoge prijs. Het is dus verstandig om lekker je eigen bammetje te smeren en wat fruit en water in je rugzak te stoppen. Zeker als je de langere wandelroutes, H, K of F kiest.

Moet je wandelschoenen aan als je Plitvice gaat bezoeken?

Plitvice-meer

Yep! Het is onverstandig om met slippertjes de meren te gaan bezoeken. De vlonders kunnen soms glad zijn, door natte bladeren of door de watervallen die de paden nat maken. Ook zijn er stukken waar je best wat moet klimmen. Een goede wandelschoen is daarom aan te raden.

Kinderwagens mee of niet?

Aangezien ik geen kinderen heb, ben ik geen ervaringsdeskundige. Vanuit mijn gezonde verstand zou ik zeggen dat het niet heel handig is met een kinderwagen of een buggy de Plitvice meren te bezoeken. Er is veel hoogteverschil wat betekent, veel trappen. De houten vlonders zijn “hobbelig” en zoals je inmiddels wel begrepen hebt kan het overvol zijn op deze paden.


Mag je zwemmen in de meren?

Daar kan ik kort maar krachtig over zijn : Nee dat mag niet!