Menu
Reistips / Travel

Op vakantie deze zomer: willen we dat wel & waar zijn we welkom?

speelgoed-camper-volkswagen-around-the-world

Een klein beetje verdrietig werd ik wel toen ik hoorde dat we niet naar het buitenland op vakantie konden deze zomer. Maar het kabinet heeft gesproken en vanaf 15 juni mogen we weer vakantie gaan vieren buiten Nederland. Dus zag je een Staycation al niet zitten, dan is dit goed nieuws voor je, toch?

Maar hoe ziet de vakantie er deze zomer uit in Corona tijd? In welke landen zijn jij en ik welkom en waar moeten we rekening mee houden? 

Table Of Contents

Willen we eigenlijk wel op vakantie naar Europa deze zomer?

Hoewel het gevoel, na het nieuws dat we vanaf 15 juni weer op vakantie mogen, eventjes euforisch was, heb ik nu toch een beetje mijn twijfels. Want we mogen dan wel op vakantie naar het buitenland deze zomer, maar worden we daar wel blij van?

Er zijn namelijk behoorlijk wat vragen die boven komen drijven bij mij en ik kan me zo voorstellen dat als dat bij mij gebeurt, jij misschien wel eens precies dezelfde vragen zou kunnen hebben.

druk-strand-wil-je-niet-op-je-vakantie-deze-zomer
Dit wil je natuurlijk nooit meemaken op vakantie, maar al helemaal niet tijdens je vakantie van deze zomer!

Deze vragen stel ik aan mezelf :

 • Wat als er een nieuwe uitbraak komt en de grenzen worden opnieuw gesloten?
 • Zijn de zwembaden open, en zo ja met hoeveel personen mag je zwemmen? (mocht je kinderen hebben is dit een goede vraag)
 • Loop je geen onnodig risico als je naar de “high risk” landen op vakantie gaat deze zomer?
 • Heb je wel zin om meer dan de hoofdprijs te betalen voor een weekje vakantie in het hoogseizoen of kun je beter een jaartje overslaan?
 • Kun je wel met volle teugen genieten als er allemaal regeltjes aan je vakantie verbonden zijn?

Al deze vragen zouden de vakantie voorpret voor mij een beetje wegnemen. Inmiddels weet je misschien wel dat Bwino en ik (bewust) met z’n tweetjes zijn en dat wij geen rekening hoeven te houden met schoolvakanties.

Dat alleen is al een reden waarom wij deze zomer lekker thuis blijven en afwachten wat de stand van zaken eind September is. Maar ik schrijf dit artikel natuurlijk niet voor mezelf. Dus ik ga alle informatie die ik heb verzameld omtrent op vakantie gaan deze zomer met je delen.


Code Oranje & geel

In het nieuws spreken ze over code oranje en geel. Alle Europese landen stonden tot 15 juni op code oranje. Dit betekent dat je niet mag reizen naar de landen waar deze code geldig is.

Vanaf 15 juni zijn er in ieder geval 12 landen op code geel gezet. We kunnen dus weer naar deze landen reizen. Code geel is echter geen garantie. Het kan zomaar zijn dat code geel weer verandert in code oranje.

Dit zou als gevolg kunnen hebben dat de grenzen weer gesloten worden. En om dan even terug te komen op een vraag die ik mezelf stelde: “ wat als er een nieuwe uitbraak komt en de grenzen worden weer gesloten?”

Kort samengevat heb je dan dikke pech. Je bent tenslotte op de hoogte van de eventuele risico’s. De overheid zal je dan ook niet helpen om weer thuis te komen. De zogenaamde repatriëring geldt niet!

Houdt dat dus altijd in je achterhoofd. Het kan nu nog wel leuk lijken om verplicht op je vakantiebestemming vast te zitten, maar in de praktijk zul je dat behoorlijk snel beu zijn.


Nederland

Op dit moment lijkt het vooralsnog het meest veilig (en het minste gedoe) om in Nederland op vakantie te gaan deze zomer.

Ook in ons landje zijn de prijzen van vakantieparken, campings en vakantiehuizen omhoog gegaan. Dat neemt niet weg dat je niet kunt genieten van een welverdiende vakantie.

Je moet jezelf alleen even de vraag stellen of je de zomer van 2020 wat duurder wilt doorbrengen dan normaal.

Hoe staat het er voor in Nederland tijdens de zomer van 2020?

 • De Corona cijfers zijn dalende en dat is goed nieuws. Het belangrijkste is dat iedereen weer gezond wordt en blijft.
 • Vanaf 1 Juli kunnen we ook weer douchen, plassen en poepen als we op de camping staan, dat maakt het net even wat aantrekkelijker om te kamperen natuurlijk.
 • Een privé accommodatie boeken is op het moment de beste manier om je vakantie deze zomer door te brengen. Kijk voor het grootste aanbod op Belvilla.nl & Natuurhuisjes Zo ben je er toch lekker uit en loop je niemand in “de weg”.

Denemarken

In Denemarken waren ze to voor kort nog erg voorzichtig. Eerder waren er alleen toeristen uit Duitsland en IJsland welkom.

Inmiddels durven ze het weer aan om ook toeristen uit andere Europese landen binnen te laten. Je moet echter wel kunnen aantonen dat je minimaal 6 nachten verblijft in het land. Dit is een vereiste. Ga je als zakenreiziger, ben je op doorreis of bezoek je familie, dan hoef je dit niet aan te tonen en geldt het minimale aantal nachten niet.


Griekenland

Mijn persoonlijke favoriet in Europa is toch wel Griekenland. Als we ergens heen zouden gaan in het naseizoen is het naar onze heerlijke villa in Kefalonia. Het eiland waar Bwino en ik getrouwd zijn in 2015 en ons tweede “thuis”.

Villa-Grikenland-Lixouri
De villa die we altijd huren op Kefalonia, stiekem hoop ik dat we kunnen gaan eind September

De Grieken hebben het goed aangepakt aan het prille begin van de Corona crisis, waar andere Europese landen het nog allemaal niet zo serieus namen, besloot Griekenland alles op slot te gooien. Een goed besluit, want momenteel zijn er in Griekenland in het totaal 179 sterfgevallen gemeld. Een stuk minder dan in de rest van Europa.

Hoe staat het er voor in Griekenland tijdens de zomer van 2020?

Het zag er naar uit dat we een vakantie naar Griekenland wel konden shaken deze zomer. Nederland was namelijk een “high risk” land volgens de Grieken. Inmiddels zijn ze hier van terug gekomen en mogen ook wij Griekenland binnen, echter wel onder de volgende voorwaarden:

 • Vanaf 15 juni mogen buitenlandse vluchten enkel landen op de luchthaven van Athene en Thessaloniki. 
 • Bij aankomst moet je als Nederlander (in ieder geval t/m 30 juni) een Covid-19 test ondergaan. Is deze negatief dan moet je alsnog 7 dagen in quarantaine. Is de test positief dan moet je 14 dagen in quarantaine.
 • Een doktersverklaring, vanuit Nederland, dat je gezond bent is verplicht.
 • Vanaf 1 Juli mag er geland worden op alle luchthavens van Griekenland. Er wordt dan random getest, tenzij je land nog steeds op de “blacklist” staat.

Deze landen blijven (vooralsnog) op code Oranje staan

Onderstaand lijstje zijn landen die nog steeds op code Oranje staan. Ga je toch naar deze landen op vakantie, dan ben je sowieso een klein beetje eigenwijs, maar er wordt ook van je verwacht dat je daarna 14 dagen in zelfquarantaine gaat.

 • Zweden
 • Bulgarije
 • Roemenië
 • Ierland
 • Saba
 • Sint Eustatius

Frankrijk

Ruik je het versgebakken stokbrood al? De geur van de Franse kaasjes en de smaak van een goede fles Bordeaux? Sinds kort mogen we Frankrijk ook weer binnen.

kaasplankje-met-franse-kazen

Nadat er in Frankrijk langzaamaan steeds meer open is gegaan, mogen wij sinds kort ook weer de grens over. Niet allen de Fransen zelf, maar ook wij Nederlanders, kunnen weer genieten van de Franse cuisine. Ook de sleurhut mag mee, want de campings in Frankrijk zijn open.

Houd er wel rekening mee dat je getest kunt worden op symptomen wanneer je bij de grensovergang komt. In Frankrijk gelden veelal dezelfde corona-regels als in Nederland. Hou de ontwikkelingen goed in de gaten, want hoewel nu code geel geldt, kan dit zomaar weer veranderen naar een code oranje.


Oostenrijk

De eerste gedachte die bij me opkomt is: “Oostenrijk? Maar daar is toch een groot deel van de ellende begonnen?”

De overheid wist dat er gevallen van Corona waren in Tirol, maar vond het toerisme belangrijker. Gevolg, bijna iedereen die op wintersport is gegaan in Tirol is besmet geraakt.

Toch moeten we er maar vertrouwen op hebben dat de overheid op dit moment geen geheimen meer bewaart voor ons en dat het ook in Oostenrijk “relatief” veilig zal zijn.


Van oranje naar geel en weer terug

Helaas is het nog niet gedaan met het COVID-19 virus en ook al zijn wij er helemaal klaar mee, het virus is niet klaar met ons.

Zo zien we dat er sommige landen die van code oranje naar code geel zijn gegaan, toch weer terug gezet zijn naar code oranje. Voor alsnog zijn dit er niet veel en laten we hopen dat dit zo blijft. Niet zozeer voor de vakantie, maar omdat we natuurlijk met z’n allen willen dat deze ellende snel achter ons ligt.

Vanaf 6 juli zijn er 2 regio’s in Spanje weer op code oranje gezet. Het gaat om delen van Catalonië (Barcelona & Segrià) en Aragòn (Zaragoza & Oostelijke districten).

Vanaf 1 Juli geldt in de regio Lissabon (Portugal) ook weer code oranje.


Buiten Europa op vakantie in de zomer van 2020 kunnen we vergeten

Als je van verre reizen houdt, net als ik en Bwino, dan moeten we nog veel geduld hebben. De grenzen blijven dicht. We blijven thuis en mogen alleen naar deze landen afreizen als het echt niet anders kan.


Wil je op de hoogte blijven?

Meld je dan aan voor de nieuwsbrief en ontvang mijn GRATIS e-book: