Menu
Bestemmingen / Europa / Kroatië

Krka Nationaal Park & Tips om het massatoerisme te omzeilen

Krka-nationaal-park

Mooie natuur heeft Kroatië in overvloed. Nationaal park Krka is een van de parken waar je deze natuur in zijn volle glorie kunt aanschouwen.

Giga toeristisch, zoals veel van de Nationale parken, is het wel. Dat is jammer van een prachtig park als Krka. Maar als je het wilt zien, kun je daar helaas niet omheen.

Waarom je toch wel naar Krka moet gaan en tips om het massatoerisme enigzins te omzeilen lees je in deze blog.


Eerst even dit: Hoe spreek je Krka eigenlijk uit?

Niet! Het is onmogelijk om uit te spreken. Mits je een Kroaat bent natuurlijk. Ik heb het maar opgegeven en maak het geluid van een krakende stoel als ik het uitspreek, heel intelligent komt dat over! Wil je weten hoe het wel hoort? Luister dan even dit fragment .


Krka Nationaal Park

Het Nationaal park Krka ligt bij Sibenik en is eenvoudig te bereiken met de auto vanaf Zadar of Split. ( Wil je in Nederland al een auto huren? Dan kun je dat doen bij bijvoorbeeld Autoeurope ). De rivier Krka, waar het park zijn naam aan dankt, loopt als een ader door het gebied heen.

Krka heeft een oppervlakte van 110 vierkante kilometer. Enorm dus!

Waterval-Krka

De bekendste trekpleisters zijn Skradinski Buk en Roski Slap. Van deze twee is Roski Slap een stuk minder toeristisch en daarom in mijn ogen absoluut het bezoek waard. Het is mogelijk deze twee plekken op één dag te bezoeken, maar ik zou je aanraden om het te verdelen over twee dagen.

Het Nationaal park is het gehele jaar geopend, met uitzondering van 24 en 25 december. Overigens zijn niet alle delen van het park het gehele jaar te bereiken. Kijk voor de actuele openingstijden op de website.


De Skradin ingang

Na een uurtje rijden vanuit Zadar parkeerden we onze auto op een betaalde parkeerplaats in Skradin. Indien er plaats is, zet je ( huur ) auto dan op de grote parkeerplaats in het centrum van Skradin.

Waterval-Krka
Een van de 7 watervallen van Krka

Vanuit Skradin heb je de keuze om naar de ingang te wandelen ( ongeveer 3 km ) of om met de boot te gaan. Of een combinatie van deze twee mogelijkheden.

We bezochten Krka begin Oktober. Het was nog prachtig weer en we wilde lekker actief bezig zijn, dus kozen we voor de wandeltocht heen en de boottocht terug.

De boottocht duurt 25 minuten en is erg mooi om te doen. Zeker als je eerst de wandeling gedaan hebt. Zo zie je de rivier vanuit twee perspectieven.

De boot vertrekt om het uur, zowel heen als terug. Kijk voor het vaarschema op de website van Krka nationaal park.


Strandje van Skadrin

Neem je zwemkleding mee voordat je richting Krka gaat. In Skadrin is een klein kiezelstrandje wat prima geschikt is een om frisse duik te nemen en even te ontspannen.

Geloof me, als het zonnetje vol op je hoofd schijnt tijdens je wandeling door het Nationaal park, is  na afloop een plons in het water een welkome verfrissing.

Krka-boten-naar-park
De wandeling naar de Skradin ingang

Het is een aanrader om de wandeling te maken. De bijzonder mooie wandelroute loopt geheel langs het meer. Als je een beetje doorstapt kun je met een 40 minuten bij de Skradin ingang staan.


Oeps…Illegaal

Wat Bwino en ik niet wisten is dat we de “illegale” route genomen hadden. En zijn in plaats van over de brug, onder de brug doorgegaan, omdat we oprecht dachten dat dit de juiste weg was. Blijkbaar hebben we zo het “checkpoint” op de brug gemist en dus geen kaartje gekocht.

Wandel OVER de brug en niet eronder door!

Daar kwamen we pas achter toen we bij het informatieloket ( wij dachten dat dit de kassa was ) van de Skradin ingang aankwamen.

De vriendelijke jongen keek ons verbaasd aan begreep er de ballen niet van waarom we nog kaartjes wilde kopen. Omdat er geen mogelijkheid ( yeah right ) was om het park zonder kaartje binnen te komen.

Na het verhaal uitgelegd te hebben, bleek dus dat we de illegale “onder de brug” route hadden genomen, waar normaal een “grenswacht” staat.

Meer-Krka-park
De brug waar je OVERHEEN moet in plaats van onderdoor

Eerlijk als we zijn hebben we alsnog een kaartje gekocht. Loop dan ook netjes over de brug na het lezen van dit artikel.


Skradinski Buk

Skradinski Buk is het eerste meer dat je tegenkomt, als je via de Skradin of de Lozovac ingang binnen komt. Ook meteen het meest bekende meer met de grootste waterval van Krka Nationaal park.

Skradinski-Buk-Krka
De bekendste waterval van Krka; Skradinski Buk

Op het moment van schrijven mag je nog zwemmen bij Skradinski Buk. Dit is ook het enigste meer waar je in mag zwemmen in het Nationaal park.

Gelukkig is het vanaf Januari 2021 ook verboden om hier te zwemmen. In de zomer is het overvol met toeristen die allemaal even hun (vol)slanke lichamen willen dopen in het water van Krka. Dat eist natuurlijk z’n tol en richt schade aan. Gelukkig is de overheid daar nu ook achter en kunnen we in de toekomst genieten van Skradinski Buk, zonder allemaal halfnaakte toeristen op de voorgrond. Fijn!


Wandelen in Krka

Vanaf de Skradin ingang loopt een eenvoudige en mooie wandelroute. Via trapjes en verharde padden, vlonders en houten bruggen kom je bij mooie uitkijkpunten en loop je tussen het moeras door.

Waterpartij-Krka-moeras
Een waterpartij in het Moeras

Het moeras is een heerlijk plekje om doorheen te wandelen. Het is allerschattigst en schaduwrijk. In het moeras is veel Flora en Fauna te vinden, we hebben slangen, forellen ( in het kraakheldere water ), en veel soorten vogels gezien. En het was er lekker rustig op het moment dat wij er waren, we liepen er bijna alleen.

Krka-helder-water-forel
Het kraakheldere water met de Forellen!

De Lozovac ingang

Je kunt ook vanaf de Lozovac ingang het park in. Er is een grote parkeerplaats en in de zomer gaat er een bus naar de ingang van het park. Vanuit daar kun je dan je wandelroute starten.

Ga je in het voor of naseizoen dan moet je het extra stukje van de parkeerplaats naar de ingang ook lopen. Niet zo erg maar houd wel rekening met een uur extra wandelen in het totaal. Ook loopt de weg naar beneden, dus op de terugweg zul je een beetje moeten klimmen.


Roski Slap

Veel minder toeristisch dan Skradinski Buk is de Roski Slap waterval. Door eveneens hoogteverschillen bestaat deze waterval uit 12 kleine watervallen. De hoogste van deze watervallen is 15 meter.

Roski-Slap
Roski Slap waterval

Roski Slap heeft een aparte ingang. Je kunt er voor kiezen naar deze ingang te rijden met je auto. Vanuit Lozovac doe je er ongeveer een half uur over. Het is een mooie route dus je hoeft je niet te vervelen.

Je kunt Roski Slap ook bezoeken doormiddel van een bootexcursie ( ingang Lozovac ).

Wil je dit uitstapje maken, dan ben je er 4 uur zoet mee. Je bezoekt tijdens deze “excursie” ook het Visovac klooster wat op een heel klein eilandje in het Nationaal park ligt.

Visovac-klooster
Visovac-klooster

Vermijdt Krka liever in het hoogseizoen

Honderden ontblote lichamen in het meer van Skradinski buk , gillende kinderen en files op de wandelpaden. Dit is zoals je Krka aan zal treffen in het hoogseizoen.

Ik weet het, niet de beste manier om Krka aan je te “verkopen”, maar ik ben graag eerlijk. Gillend gek zou ik worden als ik in het hoogseizoen naar Krka zou gaan.

Indien je de mogelijkheid hebt om in het  voor- of naseizoen Krka te bezoeken, zou ik dat zeker aanraden. Zelfs in die periodes is het al druk, maar dan is het nog enigszins te doen.

Toeristen-Skradinski-Buk
Deze drukte is nog niets! Het kan vele malen erger

In het voor-en naseizoen heb nog enigzins kans dat je even ergens “alleen” kunt zijn zonder hordes aan toeristen die je omver lopen met hun selfiesticks, winterjassen midden in de zomer, zonnekleppen en parasols ( ik noem geen namen 😉 ).

Bovendien is het in de winter en het voorjaar extra mooi om Krka te bezoeken, omdat het water dan hoog staat, waardoor de watervallen nog indrukwekkender zijn.

Wil je perse wel in het hoogseizoen naar Krka, of kun je er nu eenmaal niet omheen omdat je aan schoolvakanties gebonden bent? Zorg dan dat je er bent als de poorten open gaan ( 08.00 uur in de ochtend ).

Op deze manier ben je de drukte voor, en kun je al heel wat gezien hebben voordat je over de koppen struikelt.


Maximaal aantal bezoekers

Het is geen fabeltje wat ik vertel en dat weet de overheid ook. Ze hebben daarom een maximaal aantal bezoekers vastgesteld wat tegelijkertijd in het Nationaal park Krka mag zijn. Dit aantal staat op 10.000. En geloof het of niet, als je in het hoogseizoen niet een van de eerste bent, dan is de kans heel erg groot dat je ( lang ) moet wachten tot je binnen mag .

Auteur-muchanmdmore-Krka
Ik en Bwino bij Skradinski Buk

Wat kost een ticket voor Krka Nationaal Park?

De prijzen van tickets voor Krka zijn seizoens afhankelijk. Wij betaalde 100 kuna ( ongeveer €13,50 ) p.p. in het laagseizoen. In het hoogseizoen betaal je het dubbele. Voor kinderen ligt de prijs lager.

Kijk voor het actuele kostenoverzicht hier .

Wil je online tickets boeken? Doe dit dan via de officiële website van het Krka Nationaal park. Zo weet je dat je nooit teveel betaald.


F.A.Q’s

Zijn er restaurants in Krka Nationaal park?

Ja, er zijn 2 restaurants bij Skradinski Buk en Roski Slap. Hou er wel rekening mee dat het er druk kan zijn. Een picknick meenemen is ook gezellig.

Mag je honden meenemen?

Ja dit mag als ze aangelijnd zijn .

Kun je water krijgen in het park?

Ja, er zijn verschillende punten waar je je flesje bij kunt vullen. Ook kun je water kopen in het restaurant.

Mag je zwemmen in de meren?

Tot 1 Januari 2021 mag je nog zwemmen bij Skradinski Buk. Na deze datum is het verboden

Zit de boot bij de ticketprijs?

Ja, met een entreeticket kun je heen en terug met de boot. ( Skradin ingang )

Is er een maximaal aantal bezoekers toegestaan in het park?

Ja, er mogen maximaal 10.000 bezoekers tegelijkertijd in het park

Zijn wandelschoenen verstandig?

Jazeker. Doe een paar goede schoenen aan als je Krka gaat bezoeken en stop een paar slippers in je rugzak.

Kun je fietsen in Krka?

Dat kan! Er zijn in het totaal 14 fietsroutes in het Nationaal park. Fietsen mag enkel op de daarvoor bestemde fietspaden.


Wil je op de hoogte blijven?

Meld je dan aan voor de nieuwsbrief en ontvang mijn GRATIS e-book:

Lees ook