Menu
Bestemmingen / Peru / Travel / Zuid-Amerika

Huacachina een oase in Peru

Huacachina-Peru-Oase

Alsof we zo het sprookje van 1001 nacht binnen gewandeld zijn. De zandduinen van Huacachina lijken uit het niets op te rijzen. Op slag ben ik verliefd op deze plek. Huacachina, niet alleen een oase in Peru, maar ook een oase van rust. Een must see als je in Peru bent !

Table Of Contents

Wat kun je verwachten van Huacahina?

Huacachina is een ieniemienie klein stadje in het midden van de woestijn nabij Ica. Wat Huacachina zo bijzonder maakt is dat het een Oase is. En wel de enigste Oase van Zuid-Amerika.

Huacachina-zandduinen

Een meer, restaurantjes, hotels, hostels en enorme zandduinen zo ver als je kunt kijken. Dat is wat je kunt verwachten van Huacachina. Binnen een minuut of 10 heb je het hele plaatsje gezien en toch is er genoeg te doen om jezelf een paar dagen te vermaken.

Huacachina-Peru-Zandduinen
De zandduinen van Huacachina

Huacachina (Peru) mag zeker op je Bucketlist!

In de afgelopen jaren is deze Oase in het zuidoosten van Peru uitgegroeid tot een toeristische trekpleister. Wij zijn er geweest toen het nog een stukje rustiger was.

Ondanks de “drukte” is het nog steeds een aanrader om dit unieke plekje te gaan bezoeken. Je kunt er een of twee nachtjes verblijven of je kunt vanaf Lima een excursie boeken. Vanuit Lima gaan er verschillende dagexcursies naar Huacachina. Hieronder vind je een paar mogelijkheden.

Toen Bwino en ik aankwamen in Huacachina verscheen er een lach op ons gezicht en die is niet meer weg gegaan tijdens ons verblijf daar. Behalve toen er een grote spin op onze kamer zat, dan lach ik niet meer zo hard 😉 . We konden er niet over uit hoe bijzonder dit plekje was.

Stel-op-zandduin-Peru-Huacachina

We zijn zelfs een maand later nog eens terug geweest naar Huacachina om onze reis in Peru af te sluiten en afscheid te nemen van elkaar (Bwino heeft nog 2 maanden doorgereisd).

Als je nog nooit in een woestijn bent geweest of nog nooit een oase hebt gezien, dan is Huacachina wel een plekje op je bucketlist waard.Vanuit Peru naar Huacachina met de bus

Ik wilde weg uit Lima, het was er koud en nat en bovendien ik vond het niet een hele gezellige stad. In de Lonely Planet had ik gelezen over Huacachina. Er stond een niet al te groot stukje beschreven, maar dat stukje had me overtuigd dat we er naartoe moesten.

Vanuit Lima boekten we een bus ticket via Cruz del Sur naar Huacachina. Het zou daar een stuk warmer zijn dan in de Peruaanse hoofdstad en dat kon ik wel gebruiken. Al was het nog moeilijk voor te stellen dat enkel op 306 kilometer afstand het weer zo anders was dan in Lima.

Huacachina-oase-Peru

De expresbussen en de nachtbussen in Peru zijn bijzonder goed en comfortabel. De busterminals worden goed onderhouden en je kunt alleen het “perron” op als je een ticket hebt. Je kunt eventueel ook met een lokale bus gaan, maar voor de prijs/ kwaliteit zou ik eigenlijk altijd kiezen voor de expres of de nachtbus.

Je bent met de bus ongeveer 4 uurtjes onderweg van Lima naar Huacachina.


Het weer in Huacachina

JanFebMrtAprMeiJuniJuliAugSeptOktNovDec
Overdag25 c°25 c°25 c°25 c°24 c°23 c°23 c°23 c°24 c°24 c°24 c°24 c°
S’nachts18 c°19 c°19 c°18 c°17 c°15 c°14 c°13 c°14 c°15 c°15 c°17 c°

Het is bloedje heet in dit gedeelte van Peru, vooral overdag. S ‘nachts kan het best flink afkoelen door het woestijnklimaat, maar overdag heb je daar absoluut geen last van. 260 dagen in het jaar valt er geen regen in Huacachina. Ondanks dat de temperaturen niet zo hoog lijken, moet je je niet vergissen in de kracht van de zon hier.

Zandduin-meer-Peru-Huacachina

Door de grote duinen is er weinig tot geen schaduw in Huacachina. De zon is verraderlijk dus smeer je goed in voordat je levend verbrand. Meer dan een korte broek een shirt, slippers, een zonnebril, zonnebrand en badkleding  heb je overdag niet nodig.


Beste reistijd voor Huacachina ( Peru )

In principe is het altijd warm in Huacachina. De meeste kans op neerslag is er in de maanden  december, januari, februari en maart. De rest van de maanden regent het niet of nauwelijks.


Muggen

Je zou het niet zo snel verwachten midden in de woestijn, maar het stikt in Huacachina van de muggen. Het is daarom niet onverstandig om een lange broek en jasje mee te nemen voor in de avond.

Muggenspray is ook een optie, alleen ben ik geen fan meer van muggenspray sinds deze gelekt heeft en mijn toilettas van binnen heeft “opgevreten”. Als deet dit met je toilettas doet, wat doet het dan in hemelsnaam met je huid. Maar dat terzijde. Je kunt jezelf als alternatief insmeren met vers citroensap, een stuk beter voor je huid en het houdt de muggen op afstand.


Zwemmen in Huacachina

Vrijwel alle hotels en hostels in Huacachina hebben een zwembad. Gelukkig maar want een verfrissende duik kun je wel gebruiken in dit klimaat.

Zwembad-zandduin

Wij verbleven zelf in twee verschillende accommodaties. De eerste keer hebben we gekozen voor een hostel, de twee keer kozen we voor wat meer luxe.

Oase-Zuid-Amerika
De locals willen nog wel eens in het meer zwemmen.


Wil je op de hoogte blijven?

Meld je dan aan voor de nieuwsbrief en ontvang mijn GRATIS e-book:

Lees ook