Menu
Reistips

Goedkope vliegtickets vinden? 6 Tips!

Goedkope-vliegtickets-vinden

Vliegen is een razend goede manier om de wereld te verkennen. Veel mensen zijn dan ook op zoek naar het vinden van goedkope vliegtickets. Ik heb al heel wat gevlogen in mijn leven, ondanks mijn enorme vliegangst, en weet dus wel een beetje de weg in het vinden van goedkope vliegtickets.

Ik deel daarom graag 6 tips met jullie die ik zelf toepas om goedkope vliegtickets te vinden. 


# 1: Goedkope vliegtickets vinden door een alternatieve luchthaven van vertrek te kiezen

Als we de luchthaven van vertrek moeten invullen, dan zal dit vaak Amsterdam, Rotterdam of Eindhoven zijn. Maar de kans dat een vliegticket een stuk goedkoper is als je vanuit een alternatieve luchthaven vertrekt is groot. Een vlucht boeken vanaf Duitsland of België om geld te besparen op je vliegticket is daarom een echte aanrader.

Het hoeft vaak niet eens zo te zijn dat je dan heel veel verder moet rijden naar de alternatieve luchthaven. Moet je wel wat verder rijden, maar kun je een paar honderd euro besparen? Dan zullen die paar extra kilometers je waarschijnlijk niet meer zoveel uitmaken.

Goedkope-vliegtickets-alternatieve-luchthaven
Rechts in de hoek attendeert Cheaptickets je op het voordeel van een alternatieve luchthaven!

Luchthavens van vertrek waar je vaak goedkoper uit kunt zijn voor een vliegticket zijn:

  • Düsseldorf
  • Dortmund
  • Brussel Zaventem
  • Brussel Charleroi
  • Luchthaven Antwerpen
  • Weeze
  • Maastricht

# 2: Wees Flexibel met je data en vind zo een goedkoper vliegticket

Niet iedereen heeft de luxe te kunnen schuiven met data. Maar als je deze mogelijkheid wel hebt, dan zou ik dit zeker gebruiken door flexibele data in te voeren in de zoekopdracht.

Als je vast zit aan een datum voor je vlucht(en), dan zit je ook vast aan het prijskaartje wat er aan dat vliegticket hangt. Dit hoeft niet altijd nadelig te zijn. Soms heb je juist geluk en is het ticket op de dag dat jij wilt vertrekken lekker goedkoop.

Maar het kan ook zo zijn dat het vliegticket wat je wilt bemachtigen extra duur is. Terwijl als je een dag later of een dag eerder zou vertrekken ditzelfde ticket vele malen goedkoper is. Dit geldt zowel voor de heen- als de terugreis.

Zowel bij Cheaptickets als bij Skyscanner kun je Flexibele Data invoeren in de zoekresultaten.

Bij Skyscanner kun je zelfs zoeken een specifieke maand selecteren en krijg je alle tarieven van de vliegtickets in deze maand te zien. Persoonlijk vind ik dit ideaal. Ik begin mijn zoektocht daarom altijd op deze manier.

Goedkope-vliegtickets-vinden-skyscanner
Bij Skyscanner kun je vliegtickets op een specifieke maand zoeken, ideaal!

Je ziet in een oogopslag welke dagen het goedkoopst zijn om te vliegen. Uiteraard voer ik verschillende keren deze zoekopdracht uit met elke keer een andere luchthaven van vertrek ( ik heb nooit gezegd dat het niet veel tijd zou kosten om goedkope vliegtickets te vinden ).

De ene keer is het verschil misschien niet zo groot, terwijl het een andere keer zo maar meer dan honderd euro goedkoper kan zijn.


# 3: Laat je verrassen en kies geen bestemming! Het vinden van een goedkoop vliegticket was nog nooit zo leuk!

Dit is mijn persoonlijke favoriet voor het vinden van een goedkoop vliegticket! Ik moet er wel bij zeggen dat je even alle touwtjes los moet laten en met een “open mind” achter de computer moet gaan zitten.

Bij Skyscanner heb je de optie om je bestemming open te laten. Je vult de data in waarop je zou willen vertrekken, of beter nog, je zoekt op de gehele maand van vertrek en laat de zoekresultaten zijn werk doen.

Laat je verrassen en kies geen bestemming

Skyscanner “spuugt” een fantastisch lijstje voor je uit beginnende bij de goedkoopste bestemming! Super leuk! Je kunt nu eens gaan kijken waar je allemaal voor een prikkie naartoe kunt.

Zo kom je op de leukste plekjes terecht waar je misschien niet eens van wist dat ze bestonden. Mijn man en ik gaan zeer regelmatig op deze manier op reis of op een stedentrip. Zo kwamen we onlangs terecht in Nis ( Servië ), waar we anders nooit op waren gekomen. En het was een zeer aangename verrassing.

Hou je ook zo van verrassingen? Omdat je het leuk vindt om van alles van de wereld te ontdekken? Dan is deze manier van zoeken meer dan de moeite waard!


# 4: Vergelijk de prijzen van vliegtickets op verschillende websites

Er zijn zoveel aanbieders van goedkope vliegtickets op de markt, dat je soms niet meer weet waar je moet zoeken.

Je kunt dan ook het beste zoeken op een van de bekendere aanbieders. Zij zijn vertrouwd en je weet met wie je een deal sluit. Maar het kan nooit kwaad om vergelijkend warenonderzoek te doen.

Een aantal bekende aanbieders zijn:

Zo zie je relatief snel waar je het voordeligst uit bent. Houd er tegenwoordig wel rekening mee dat er nog de tarieven van de koffers en soms zelfs de handbagage bijkomen.

Om te weten wat de kosten precies zullen zijn, kun je het boekingsproces doorlopen totdat je moet betalen. Vul een fictieve naam in (bv: Mevr. F. Fake 01-01-1990 ) en loop op deze manier snel door het proces heen.

Begin hieronder al met zoeken en vergelijken!Ga niet over één nacht ijs. Ik ben soms dagen achter elkaar bezig om een goedkoop vliegticket te vinden. En het zoeken, vergelijken, wachten en geduld hebben loont! Ik heb het dan niet alleen over het vergelijken van alleen de prijzen, maar neem hierin alle tips mee die ik je in dit artikel geef.


# 5: Boek je vliegticket niet te ver van te voren maar ook niet te kort voor vertrek

Wanneer is nu de beste tijd om je vliegticket te boeken? Want je wilt tenslotte het goedkoopste vliegticket vinden, toch?

Hier zijn geen geschreven regels voor, helaas. Maar er zijn wel wat dingen waar je rekening mee kunt houden.

Het is überhaupt niet mogelijk meer dan een jaar van tevoren een vliegticket te kopen. De prijzen van vliegtickets worden pas 10 tot 12 maanden van tevoren bekend gemaakt. Vanaf zes maanden tot twee maanden voor vertrek is de beste tijd om te boeken.

Bord-goedkope-vliegtickets-vinden

Vliegtickets worden niet goedkoper als je langer wacht met boeken. Als je een week van tevoren een ticket boekt, dan betaal je vaak zelfs meer. Last minutes voor vliegtickets is dan ook een gegeven waar ik mijn vraagtekens bij zet, een uitzondering daargelaten.

Vliegen op weekenddagen is duur. Deze vliegtickets zullen 90% van de tijd duurder zijn dan op andere dagen. Dit komt omdat veel mensen afhankelijk zijn van een weekenddag om te vliegen. Vakanties starten veelal in een weekend. Mensen willen zoveel mogelijk uit hun vakantiedagen halen en vertrekken dus met regelmaat op een zaterdag of zondag.

Stedentrips worden ook meestal in een weekend geboekt. Dus kun je op een andere dag vliegen dan het weekend? Doe dat dan!

De beste maand om goedkope vliegtickets te vinden is Januari!

Logischerwijs zijn vliegtickets in de zomer duurder. Juli is ( volgens onderzoek ) de duurste maand waarop je kunt vliegen en Januari de goedkoopste.


Vraag en aanbod

Er doen verhalen de ronde dat cookies de prijzen van een vliegticket kunnen beïnvloeden. Dit verhaal ga ik bij deze de wereld uit helpen.

Bij wet is het verboden om cookies te gebruiken om prijzen van vliegtickets te verhogen. Het is dus niet waar dat als je vandaag een vliegticket zoekt dat je morgen honderd euro meer betaald voor datzelfde ticket wanneer je dit op dezelfde computer doet.

Dat de prijzen van vliegtickets voortdurend fluctueren is wel waar. Dit komt door vraag een aanbod. Wat  de één namelijk “duur” vindt, kan de ander juist goedkoop vinden of andersom. Om deze reden worden vliegtickets ingedeeld in bepaalde klasse. Ik heb het dan niet over Business- en Economy Class maar over boekingsklasse.

Wat houdt dit in?

Is er meer vraag naar een bepaald vliegticket dan kan de prijs omhoog gaan, denk bijvoorbeeld aan het hoogseizoen als iedereen tegelijk naar Turkije of Spanje wil vliegen. Is er weinig vraag naar vliegtickets dan worden de tarieven verlaagd.

Luchtvaartmaatschappijen kunnen de tarieven van vliegtickets zelfs per uur wijzigen als ze willen. Of per regio. In een regio waar het gemiddelde inkomen lager ligt zou een luchtvaartmaatschappij er voor kunnen kiezen de tarieven van de vliegtickets ook lager te leggen. Om deze eenvoudige redenen kan het dus zijn dat je buurman, die naast je zit in het vliegtuig, 200 euro meer of minder heeft betaald voor exact hetzelfde vliegticket als jij.

Hoe meer verschillende tarieven er aangeboden worden, hoe meer vliegtickets er verkocht worden. Het is niets meer of minder dan een simpele marketingtruc.


# 6: Stap wat vaker over en wissel van luchtvaartmaatschappij

Er zijn mensen die er een sport van maken; de wereld rondreizen voor een appel en ei . Eèn van de dingen die zij doen is overstappen, wisselen van luchtvaartmaatschappij, overstappen en nog eens wisselen van luchtvaartmaatschappij, and on and on!  En daar moet je natuurlijk maar net even zin in hebben.

Goedkope-vliegtickets-vinden-wachten-op-vliegveld
Wachten op de volgende vlucht!

Als je het niet erg vindt om er uren langer over te doen om op je bestemming te komen dan kan het je behoorlijk wat centen besparen door flink wat overstappen te maken en van luchtvaartmaatschappij te wisselen.

Laten we een voorbeeld nemen.

Stel dat je naar Kreta wilt vliegen. Als je dit met een rechtstreekse vlucht wilt doen dan betaal je € 400,-.

Boek je deze vlucht met een aantal overstappen en wissel je van luchtvaartmaatschappijen? Dan kan dit je zomaar tot wel 50% besparen.

Heb je de tijd om over te stappen? Dan kun je wel tot 50% besparen op je vliegreis!

Je boekt een vlucht van Eindhoven naar Athene met een budgetmaatschappij. Vanuit Athene vlieg je door naar Kreta met een Griekse budgetmaatschappij. En op de terugweg doe je hetzelfde. En hop, € 200,- in je zak!

Natuurlijk zorg je ervoor dat je ook de andere tips uit deze blog toepast 😉 en neem je rustig de tijd om het goedkoopste vliegticket te vinden!

Sluiten de vluchten niet op elkaar aan en moet je een dagje wachten? Dan is het een goed excuus om een dagje ( uitgaande van dit voorbeeld ) door Athene te struinen. Boek er een hotelovernachting bij van €50,- of minder en je bent een ervaring rijker. Bovendien heb je alsnog 150 euro bespaard! Een win-win situatie al zeg ik het zelf!


Wat ik nog even wilde zeggen

Goedkope-vliegtickets-vinde-groen-vliegtuig
Met Trees for All helpen we om vliegen een beetje “groener” te maken

Veel van de wereld zien is fantastisch. Maar we willen ook erg graag dat deze wereld nog lang mee gaat.

En vliegen is natuurlijk niet heel goed voor onze aarde. Dus als je veel vliegt is het wel zo eerlijk om je CO2 uitstoot compenseren. Een mooie manier om dit te doen is Trees For All.

Zo kunnen we met een wat beter gevoel genieten van al het moois wat de aarde ons reizigers te bieden heeft.


Wil je op de hoogte blijven?

Meld je dan aan voor de nieuwsbrief en ontvang mijn GRATIS e-book:

Lees Ook: