Menu
Health

Zo blijf je fit tijdens je vakantie-10 things to do

Vrouw-yoga-pose-in-tuin

Fit blijven op vakantie is makkelijker gezegd dan gedaan. De geuren van de Griekse keuken fladderen je neusvleugels in terwijl je aan het nippen bent van de ouzo.

De ingrediënten voor je cocktail liggen klaar achter de bar en je kijkt enorm uit naar een stevige portie Baclava met vanille ijs als nagerecht. Allemaal heerlijkheden! Maar helaas blijf je, met een dagelijkse dosis van deze jammies, niet fit tijdens je vakantie.


Hoe je wél fit blijft tijdens je vakantie

Ik weet het, je hebt vakantie en de motivatie om dan fit te blijven is meestal ver te zoeken. Want je bent er zo aan toe, je wilt chillen met de billen, lekker eten en drinken en vooral NIET sporten of teveel bewegen.

Vooruit, een beetje zelfmedelijden mag. Maar niet teveel! We moeten minimaal een (klein) beetje ons best doen, toch? Tzatziki en Cocktails zijn zeker lekker, maar vooral op het moment dat je ze in je mond stopt.

Want kort daarna… (voel je ‘m al aankomen?)

Inderdaad, kort daarna wil je ineens niet meer “an public” in bikini.

En dat wordt best wel een beetje vervelend als je op een zonnige vakantie bestemming bent en de de mussen zo ongeveer van het dak vallen van de hitte. Want dan wil je als de wiedeweerga de verkoeling van het zeewater of het zwembad opzoeken.

tekening-vrouw-bikini

Dus ga je gewoon proberen om een beetje fit te blijven tijdens je vakantie. Hoe je dat doet? Nou eigenlijk is het heel simpel ( je moet het alleen wel even doen, zucht). Maar als ik het kan, kan jij het ook! Met deze 10 Things to-do heb je een goede basis om fit te blijven tijdens je vakantie:

  • Drink veel water
  • Ontdek Rebecca Louise
  • Ga wandelen
  • Neem een salade
  • Kies voor Sorbetijs
  • Spring touwtje

  • Steppen als eens geprobeerd?
  • Bbq op een andere manier
  • Verdiep je in Yoga
  • en de belangrijkste …motiveer jezelf

Water, water en nog eens water

Klinkt saai hé. Een cocktail is natuurlijk veel lekkerder dan een glas water. Maar water is zó belangrijk! Door dagelijks voldoende water ( minimaal 1,5 liter ) te drinken, reinig je je lichaam. Fijn, alle afvalstoffen eruit.

Een feestje maken van je water!

Je kunt het water extra lekker maken door er allerlei fruit (extra makkelijk met deze handige karaf ) in te doen of als je er van houdt, een takje verse munt. Zo lijkt je karaf water alsnog op een cocktail! En natuurlijk hoef je niet alle cocktails te schrappen. Maar veel water drinken is de key om fit te blijven tijdens je vakantie.

Sport je fit met Rebecca Louise tijdens je Staycation

Ik zal eerlijk tegen je zijn, ik haatte sporten, ik vond het vreselijk. Vooral voor sportscholen was ik allergisch, nog steeds trouwens.

Maar ook ik moest er op een gegeven moment aan geloven. Tijdens mijn snuffeltocht op youtube (jaren geleden) kwam ik op een filmpje terecht van Rebecca Louise, sindsdien is mijn haat tegenover sporten een beetje minder en vind ik de meeste keren zelfs leuk (als ik eenmaal bezig ben).

Zo wordt sporten weer leuk !

Alle filmpjes van Rebecca Louise zijn “beginner friendly”. Ze legt alles duidelijk uit ( in het Engels ) en weet ontzettend goed te motiveren. Je doet (bijna) alle oefeningen met je eigen gewicht en hoeft alleen maar een fitnessmat aan te schaffen. Haar ” 30 days get fit program” is helemaal een uitkomst. Sinds ik haar app (BTES APP) heb is sporten zoveel leuker geworden en zelfs op vakantie kun je haar filmpjes gewoon blijven doen!


Wandel, ontspan en blijf fit tijdens je vakantie

Eerder vertelde ik je dat ik sporten haat, maar dat is niet helemaal waar. Want ik wandel ontzettend graag. Bwino (mijn man) vertelt me alleen telkens dat wandelen niet onder sporten valt. Terwijl ik toch een tempo van 6 kilometer per uur haal, best snel vind ik zelf. Dus noem ik het stiekem toch sporten.

vrouw-aan-het-wandelen-fit-tijdens-staycation
Goed geraden, dit is niet in Nederland, maar bewijst in ieder geval dat ik graag wandel.

Hoewel we voorlopig blijven zitten met de discussie of wandelen nu wel of geen sport is, gaat wandelen je zeker helpen om fit te blijven tijdens je vakantie. Wandelen is gezond zowel voor je lichaam als voor je geest. Met minimaal een half uur per dag en gemiddeld tempo van 5 km per uur, ben je al heel goed bezig.

Als ik alleen wandel dan zet ik altijd een luisterboek op. Vaak over persoonlijke ontwikkeling, gewoon omdat ik daar blij van wordt.

Op vakantie is het natuurlijk veel gezelliger om samen met je wederhelft te gaan wandelen en met dit supermooie wandelboek kun je heel wat inspiratie op doen!


Oeh! Een nieuw recept, spannend!

Vooral als ik het zelf niet hoef te maken! Maar toch doe ik het de laatste tijd meer en meer : nieuwe recepten uitproberen. Elke dag verzinnen wat je moet koken is best een opgave. Vaak komt het op hetzelfde neer.

Om gezond te eten heb je (ik in ieder geval wel) soms wat “verse” inspiratie nodig. Kookboeken zijn de ideale oplossing. Of online recepten natuurlijk. Al heb ik zelf het liefst iets van papier in mijn handen. Ook wel fijn als niet je hele tablet of telefoon onder de olijfolie en tomaten zit.

In mijn vorige artikel geef ik je al een tip over een super leuk kookboekje met streetfood. Hieronder heb ik nog een andere gezonde tip voor je.

Een kookboek waar ik dankbaar gebruik van maak is “Voedzaam & Snel “. De recepten maak je in een handomdraai, zijn heel lekker en ook nog eens super gezond! Wat willen we nog meer?!

Heb je de mogelijkheid om zelf te koken als je op vakantie bent? Ideaal! In dat geval kun je zorgen dat je een gezonde maaltijd (bijv deze heerlijke kipsalon) klaarmaakt die je weer een stukje op weg helpt om fit te blijven tijdens je vakantie!


Jammie een Italiaans ijsje

Wat is nu een zomervakantie zonder Italiaans schepijs? Neem nu het dorp waar ik woon. Daar zit een top Italiaan waar ik heel graag zo af en toe eens een ijsje ga halen. En zelfs dat ijsje kun je gezonder maken. Kies voor de sorbet variant. Daar zit geen room in en is dus verantwoorder tijdens je doel om fit te blijven tijdens je vakantie.


Fit tijdens je vakantie met een springtouw

Touwtje springen is ontzettend intensief. Een super goede workout dus om je conditie op pijl te houden. Je gebruikt namelijk al je spieren. Je benen en je billen om te springen, je armen en schouders om het touw te bewegen en je buik om je stabiel te houden. Een springtouw voor volwassenen kost ongeveer € 8,00 en past zeker weten in je koffer! No excuses dus!


Steppen al eens geprobeerd?

Geen elektrische step natuurlijk! Maar eentje waar je echt op moet werken. En het is best hard werken, maar zo fijn om te doen. Ik wilde al jaren een step en heb er vorig jaar dan eindelijk eentje gekocht. De Kickbike sport G4 kwam voor mij als beste uit de test.

Steppen is de ideale manier om fit te blijven, ook tijdens je vakantie, mits je met de auto gaat natuurlijk. En anders is het een mooie manier om fitter te worden NA je vakantie.

Kickbike-G4-fit-tijdens-staycation
Mijn Kickbike!

Bouw het Steppen rustig op en zorg dat je de juiste techniek gebruikt. Je kunt dit ( hele saaie, maar handige ) filmpje bekijken en zien hoe je nu precies moet steppen. Met steppen verbrandt je flink calorieën en train je billen, benen, arm en buikspieren.


Diervriendelijk bbq-en

De fervente vleeseters onder ons zullen dit niet zo leuk vinden. Toch is het echt gezond om minder vlees te eten ( en ook een stuk fijner voor de diertjes ). Het duurt best lang voor een stukje vlees verteerd is. En als we bbq-en dan eten we vaak veel meer vlees dan goed voor ons is.

Leg eens een courgette op de bbq met wat peper en zout, maak een groentespies of doe nog veel meer ideeën op in dit Vega BBQ boek. Eet ook niet teveel stokbrood en sausjes. Al bbq je elke dag op deze manier tijdens je vakantie, zeker weten dat je fitter blijft!

Yoga…

yoga-tuin-fit-tijdens-staycation

Yoga is goed voor body & mind. Je kunt het gemakkelijk in de tuin doen of zelfs op je balkon. Veel mensen vergissen zich in de inspanning die geleverd moet worden tijdens Yoga. Alles draait om balans. Ondanks het harde werken ontspant yoga je ook. Dus je blijft zowel fit als zen met Yoga tijdens je vakantie. Nog nooit aan Yoga gedaan? SarahBethYoga helpt je op weg op youtube.

Motiveer jezelf om fit te blijven tijdens je staycation!

Dit is de belangrijkste to-do van allemaal. Zonder motivatie gaan alle bovenstaande tips om fit te blijven tijdens je staycation niets opleveren. Je gaat ze namelijk niet opvolgen zonder motivatie. En motivatie krijg je door actie…

Motiveer jezelf stap voor stap. Kleine stapjes zijn de beste manier. Geen zin om te gaan sporten? Zet gewoon een youtube filmpje op van Rebecca Louise en kijk dit. Iets meer motivatie? Ren dan naar je vakantie kast en trek je bikini (of meegenomen sportoutfit) aan. Volgende stap…ga in je bikini (sportkleding) het filmpje nog eens kijken. En voor je het weet sta je heerlijk mee te doen en ben je achteraf rete trots op jezelf.

En dit geldt voor alles. Alles is op de breken in kleine stapjes. Want als je klein begint dan volgt de andere kleine stap vanzelf. Echt waar!

lijst-met-tekst-Big-journeys-begin-with-small-steps

Geen zin, te moe, te moeilijk, te veel werk?…toch beginnen met iets kleins. Wil je gezond eten maar weet je niet wat? Begin met het schillen van een appel, snij de appel in stukjes, open een website met gezonde recepten, pak een stukje appel, schrijf de ingrediënten op van het gezonde recept, eet nog een stukje appel, vind een nieuw recept…etc.

Als je het op deze manier doet dan heb je bij het laatste stukje appel een boodschappenlijstje klaar met allemaal gezonde recepten voor de complete week. Wat een klein stapje al niet kan doen hé!

En je mag jezelf best belonen als je 5 dagen op een rij elke dag een tip hebt opgevolgd. Doe dit nu niet met een slagroomtaart, dat is zo zonde van al je inspanning. Geef jezelf bijvoorbeeld dat boek wat je al zo lang wilde kopen cadeau.


Wil je op de hoogte blijven?

Meld je dan aan voor de nieuwsbrief en ontvang mijn GRATIS e-book:

Lees ook: