Menu
Reistips

Een Reisverzekering afsluiten is een must!

reisverzekering-afsluiten

Een reisverzekering afsluiten, is dat nou nodig of niet? Dat kan ik enkel beantwoorden met een volmondig JA! Een reisverzekering afsluiten is een must! Het hoe, waarom, wanneer en waarvoor zal ik je in deze blog allemaal vertellen.

Waarom je een reisverzekering moet afsluiten

Maar, ik ga maar een weekje weg! Wat kan er nou helemaal gebeuren? Nou, best wel veel kan ik je vertellen. En als je een beetje pech hebt kan deze “schade” financieel aardig oplopen.

Wat zijn dan zoal dingen die kunnen gebeuren?

  • Je kunt je bagage verliezen
  • De bagage kan beschadigen
  • Je kunt ziek worden voor of tijdens je vakantie
  • Er kan een ongeval gebeuren
  • Je kunt bestolen worden
  • Je nieuwe dure fotocamera kan beschadigen
  • Er kan wat gebeuren met je naasten tijdens je vakantie

Dit alleen al zijn genoeg redenen om een reisverzekering af te sluiten. En ik zal je vertellen dat ik al het bovenstaande al een keer heb meegemaakt, helaas.


Nee, je zorgverzekering dient niet als reisverzekering

Het komt vaker voor dan je denkt. Verwarring over het afsluiten van een reisverzekering. Al meerdere malen heb ik gehoord dat men denkt dat een reisverzekering standaard bij je zorgverzekering zit.

Dit is niet het geval. De verwarring ontstaat waarschijnlijk door het volgende:

Als Nederlander heb je recht op zorg (als deze noodzakelijk is) , waar ook ter wereld. De zorgverzekering gaat echter uit van de kosten van een behandeling in Nederland. Dat kan vervelend uitpakken als je naar een land gaat waar de kosten voor de gezondheidszorg vele malen hoger zijn dan in Nederland. Denk bijvoorbeeld aan Amerika of Canada.

Deze recht op zorg is het enige wat vergoed wordt door de zorgverzekering als je op vakantie bent.


Privékliniek

Als je zorg nodig hebt, dan wil je die ook zo snel mogelijk ontvangen. Op dat moment let je er echt niet op naar welk ziekenhuis je gebracht wordt. Het komt daarom ook regelmatig voor dat je naar een privékliniek wordt gebracht of dat je door onwetendheid zelf bij zo’n kliniek terecht komt. Vooral met de wintersportvakanties komt dit vaak voor.

Deze kosten worden ook niet verzekerd door de zorgverzekering. Het kan je dus veel geld kosten als je daar wel vanuit bent gegaan en geen reisverzekering hebt afgesloten.


Welke reisverzekeringen kun je afsluiten?

Er zijn twee reisverzekeringen waar je uit kunt kiezen. De kortlopende reisverzekering en de doorlopende reisverzekering.

Kortlopende reisverzekering

Een kortlopende reisverzekering sluit je af voor de tijd dat je op vakantie gaat. Ga je twee weken? Dan betaal je ook allen voor die twee weken. In verhouding is deze vorm van verzekeren duurder dan de doorlopende reisverzekering. Ga je vaker dan 1 keer per jaar op vakantie dan zou ik je adviseren een doorlopende reisverzekering af te sluiten.Doorlopende reisverzekering

Een doorlopende reisverzekering sluit je af voor het gehele jaar. Deze verzekering (de naam zegt het al) zal doorlopen tot wederopzegging. Ga je meerdere malen per jaar op vakantie en/of een weekendje weg, dan is de doorlopende reisverzekering een betere keuze dan de kortlopende reisverzekering.Een reisverzekering afsluiten voor een weekendje weg in Nederland of Europa?

Ook dat zou ik je ten zeerste aanraden. Ondanks dat je dicht bij huis bent, kun je ook je bagage kwijtraken, ziek worden of onverwacht naar huis moeten.

Wanneer je een doorlopende reisverzekering hebt, hoef je hier niet over na te denken want dan ben je natuurlijk ook voor een weekendje weg verzekerd. In alle andere gevallen kun je een kortlopende reisverzekering afsluiten. Dit kun je gemakkelijk doen via de website van de Univé.

Wat kost het afsluiten van een reisverzekering?

De kosten voor het afsluiten van een reisverzekering vallen, normaal gesproken, reuze mee. Een kortlopende reisverzekering is er al vanaf  € 2,49 per persoon per dag (excl. poliskosten), bij een vertrouwde maatschappij als Univé.

Je kunt de kortlopende reisverzekering natuurlijk ook uitbreiden, bijvoorbeeld met een annuleringsverzekering. In dat geval wordt de premie natuurlijk hoger. Zeker zolang het Covid-19 virus nog niet onder controle is, zullen de prijzen voor een annuleringsverzekering hoger liggen dan dat we gewend zijn.

reisverzekering-unive-afsluiten
kortlopende- en doorlopende reisverzekering bij Univé

Een doorlopende (basis) reisverzekering, met Europa dekking, kun je al afsluiten voor € 1,37 per persoon per maand (excl. eenmalige poliskosten). Let op dit is zonder een doorlopende annuleringsverzekering.

Nu zou ik zelf nooit een doorlopende reisverzekering afsluiten zonder daarbij een doorlopende annuleringsverzekering af te sluiten.

Ook bespaar ik niet op de kosten voor de uitgebreide dekking en verzeker ik altijd de bagage mee (tot €1000,-). De medische kosten laat ik meestal achterwege, maar is voor €0,75 per maand niet iets waarop je hoeft te beknibbelen evenals de ongevallendekking.

Omdat Bwino en ik over heel de wereld reizen is een werelddekking voor ons een must.

Bij Univé is je doorlopende reisverzekering naar wens uit te breiden. Hierdoor wordt de premie natuurlijk wel hoger. Maar als je kijkt dat onze verzekering, inclusief de uitbreiding, € 7,27 per persoon, per maand kost, vind ik dit absoluut niet duur.


Is een reisverzekering hetzelfde als een annuleringsverzekering?

Nee, een reisverzekering is niet hetzelfde als een annuleringsverzekering. Als je een kortlopende reisverzekering afsluit dan kun je daarbij nog een kortlopende annuleringsverzekering afsluiten, mocht je dit nodig vinden.

Indien je naar het buitenland op vakantie gaat zou er voor mij geen twijfel bestaan, en zou ik altijd een annuleringsverzekering afsluiten. Zeker als het om een vliegreis gaat. Deze kosten liggen meestal hoger en als de vakantie om wat voor reden dan ook niet door kan gaan, is het erg zonde om het betaalde bedrag zomaar ” weg te gooien”.

Heb je voor een prikkie een leuk huisje gehuurd op een vakantiepark en zijn de kosten te overzien als je niet zou kunnen gaan? Dan kun je jezelf afvragen of je het nodig vindt om een annuleringsverzekering af te sluiten.

Bij een doorlopende reisverzekering wordt (meestal) de optie geboden om ook een doorlopende annuleringsverzekering af te sluiten. Voor een paar euro meer hoef je jezelf ook geen zorgen meer te maken als er iets gebeurd voordat je op vakantie gaat, of als je naar huis moet tijdens je vakantie.


Wat wordt er gedekt bij een annuleringsverzekering?

Als er een onvoorziene gebeurtenis plaatsvindt, voor of tijdens de vakantie, dan kun je aanspraak maken op de annuleringsverzekering.

LET OP : sluit een annuleringsverzekering altijd af binnen 7 dagen na boeking van je vakantie

Voorbeelden van onvoorziene gebeurtenissen zijn:

  • Niet op vakantie kunnen omdat je ziek bent geworden
  • Ziek worden op vakantie waardoor je terug naar huis moet
  • Het overlijden van familie in de eerste graad, voor of tijdens je vakantie

Wat als je een bestaande medische aandoening hebt?

Wanneer je een medische aandoening hebt die al bekend was voordat je een annuleringsverzekering afsluit, en de reden van annulering heeft te maken met deze aandoening, dan zal de verzekering niet uitkeren.

Als je bijvoorbeeld een bestaande hartafwijking hebt, en je krijgt een week voordat je op vakantie gaat nieuwe medicijnen, waar je ziek van wordt, zal de verzekering niet uitkeren.

Het kan natuurlijk nooit kwaad om te bellen met een verzekeringsmaatschappij als je twijfelt. Met vragen stellen kom je een heel eind en wie weet kunnen ze alsnog wat voor je betekenen.


Extreme sporten en Wintersport

Ben je een dare-devil? Of ga je elk jaar de berg op om vervolgens op je snowboard of ski’s naar beneden te roetsjen? Hou er dan rekening mee dat Extreme sporten en wintersport niet standaard onder de dekking vallen. Hier dien je een apart vakje voor aan te vinken.


Europa dekking of Werelddekking?

Ga je altijd binnen Europa op vakantie, dan is het natuurlijk onzin om een werelddekking af te sluiten. Wil je meer van de wereld zien dan alleen Europa? Dan kies je natuurlijk voor een werelddekking. Voor een werelddekking betaal je wat meer dan een Europa dekking.


Wil je op de hoogte blijven?

Meld je dan aan voor de nieuwsbrief en ontvang mijn GRATIS e-book:

Lees ook: