Menu
Bestemmingen / Europa / Kroatië

Het eiland Dugi Otok in Kroatië

Dugi-Otok-Schilderij

Nog nooit had ik ervan gehoord: het eiland Dugi Otok in Kroatië. Nadat we ( lees: ik ) het besluit hadden genomen dat we naar Kroatië op vakantie zouden gaan, kon de pret beginnen. Of beter gezegd, kon de pret verder gaan. Mijn pret begint namelijk al bij de zoektocht naar een vliegticket

Meestal laat ik de prijzen van de tickets ( voor onze korte vakanties althans ) bepalen waar we naartoe gaan. Als dat “lot” bezegeld is dan ga ik me verder verdiepen in de bestemming. En zo is het dat ik uitkwam bij het prachtig Kroatisch eiland Dugi Otok


Waar ligt het eiland Dugi Otok precies?

Op een uur en veertig minuten varen met de ferry vanaf de Gazenica haven in Zadar ( Kroatië ), ligt het idyllische eiland Dugi Otok. Zadar heeft een eigen luchthaven waar je met een rechtstreekse vlucht vanaf Eindhoven of Amsterdam in een paar uur bent.

Dugi-Otok-Telascica
De kliffen van Telascica Nationaal park op Dugi Otok

Het eiland Dugi Otok ligt in de Adriatische zee ( waar Kroatië ook aan grenst ) en behoort tot de Zadar archipel waar het een van de grootste eilanden is. 

Dugi Otok heeft een lengte van 45 kilometer en is op het smalste stukje vier kilometer breed. De naam Dugi Otok betekent dan ook “lang eiland”. Ondanks dat het eiland niet heel groot is, kun je er met gemak vier dagen vertoeven. 

Wat mij betreft is Dugi Otok een eiland wat je niet mag missen tijdens een bezoek aan Kroatië. 

Laten we eens kijken wat je allemaal kunt doen op het prachtige eiland Dugi Otok in Kroatië, hoe je er komt en meer handige weetjes.


Voor je naar Dugi Otok gaat: Doe je alvast boodschappen in Zadar

Hoewel Dugi Otok wel een paar kleine minimarkten heeft, is er maar één “grote” supermarkt op het eiland. Deze supermarkt is te vinden in het havenplaatsje Sali. 

Verwacht geen AH XL, vergelijk het liever met de buurtsuper. Je kunt er over het algemeen prima vinden wat je nodig hebt. De prijzen liggen ( logischerwijs ) wat hoger dan de prijzen van de supermarkten in Zadar

Er zijn er twee grote supermarkten in Zadar. De Lidl en de Kaufland. Het is slim om daar alvast inkopen te doen voordat je naar Dugi Otok gaat. Mocht je uiteindelijk wat te kort komen, dan kun je dat altijd nog kopen in een van de mini marktjes of in de “grote” supermarkt van Sali op Dugi Otok.


Hoe kom je op Dugi Otok?

Vanuit Zadar gaan er per dag meerdere Ferry’s ( Jadrolinija ) naar Dugi Otok. Dit zijn de ferry’s die ook geschikt zijn om auto’s te vervoeren en vertrekken vanuit de haven Gazenica.

Het is een mooie overtocht die iets meer dan anderhalf uur in beslag neemt. Met een heerlijke zonnetje is het dan ook geen straf om bovenop het dek van het uitzicht te genieten. Je betaalt ongeveer 25 euro voor twee personen en een auto.

  • Dugi-Otok-Gazenica
  • Ferry-Dugi-Otok
  • Uitzicht-op-Zadar-vanaf-ferry
  • Dugi-Otok-zonsondergang

Tickets kun je kopen bij de haven, of je kunt ze online bestellen op de website van Jadrolinija. Dat laatste is de makkelijkste manier. De tickets hoeven niet uitgeprint te worden en kunnen gescand worden vanaf je telefoon ( of tablet ). Op de website van Jadrolinija vind je ook de actuele vertrek-en aankomsttijden. 

Huur een auto in Zadar ( Kroatië ) voordat je naar het eiland Dugi Otok gaat

Ik raad je absoluut aan om een auto te huren wanneer je naar Dugi Otok gaat. Er zijn veel mooie plekjes op het eiland die echt te ver uit elkaar liggen om te belopen of te fietsen. Er is nauwelijks openbaar vervoer te vinden, en door de bergwegen doe je er erg lang over als je bijvoorbeeld een scooter huurt. 

Het is niet mogelijk om een auto te huren op het eiland zelf. Deze zul je dus in Zadar moeten huren. Scooters kun je wel huren op Dugi Otok.

Tip: Ga met een volle tank naar Dugi Otok, op het eiland is maar één benzinepomp ( in Zaglav ) te vinden! 

Je kunt de huurauto ook al regelen in Nederland. Dat is wat normaal gesproken mijn voorkeur biedt, geen gedoe maar alles al geregeld als je in Nederland bent. En het is een prettig idee dat je kunt gaan en staan waar je wilt tijdens je vakantie en niet eerst op zoek hoeft naar een verhuurmaatschappij.Catamaran

Mocht je toch geen auto willen huren of  je wilt enkel een dagje gaan, dan vertrekken er vanuit de andere haven in Zadar passagiersboten ( catamaran ). De overtocht duurt een kleine vijftig minuten en kost ongeveer zes euro. De catamaran meert aan in Sali.

Weet wel dat je dan dus gebonden bent aan dit kleine schattige havenstadje. Voor de timetable van de Catamaran kijk je hier.

De leuke stadjes van Dugi Otok 

Dugi Otok heeft enkele schattige havenplaatsjes. Hoewel ze allemaal erg klein zijn, zijn ze zeker de moeite waard om te bezoeken. Ze hebben elk hun eigen charme.

Sali-havenstadje-Dugi-Otok
Het kleurrijke havenstadje Sali, net voor een gigantische regenbui

Het kleurrijke havenstadje Sali

Sali is het grootste ( en meteen ook wel het gezelligste ) stadje op het Dugi Otok. Het is een aller schattigst havenstadje met huisjes in verschillende kleuren

Je kunt er eventueel een bootje huren of lekker lunchen / dineren in een van de knusse restaurantjes. 

In Sali vind je ook een dokter, een bakker en verschillende pinautomaten. Het is verstandig om altijd wat contant geld op zak te hebben omdat je lang niet overal met je kaart kunt betalen. 


Het knusse en rustige Zman

Zman-Dugi-Otok-haven
De haven van Zman met de zon die net verdwenen is achter de bergen

Wat een knus rustig plekje. Nu moet ik zeggen dat het overal wel rustig is op Dugi Otok en dat het nog niet is ontdekt door het massatoerisme. Ook wel eens fijn! Zeker in het naseizoen voelt het alsof je het eiland voor jezelf hebt. 

Wij verbleven in Zman en met de fantastische villa die we daar hadden, kan ik wel zeggen dat we het tevens het fijnste plaatsje vonden wat we zijn tegengekomen. Lief, kneuterig en stil. En als je in het bezit bent van een huurauto ben je overal in een handomdraai. 

Buiten het gezellige restaurant “Konoba Regula” en het lieflijke haventje is er niet veel meer te beleven in Zman. En dat is helemaal niet erg als je op zoek bent naar even helemaal niets!


Het toeristische havenstadje Bozava op het eiland

Het eerste wat me opviel in Bozava, was het grote en wat verpauperde hotel Maxim. Ik vraag me dan ook stellig waarom dit hotel 4 sterren heeft, maar dat terzijde.   

Afgezien van deze doorn in het oog is Bozava een leuk klein plaatsje waar je gezellig kunt eten in een van de twee restaurantjes en een heerlijke wandeling kunt maken in het park. 

Bozava-park
Bwino aan het wandelen in het park in Bozava
Slang-Bozava
Zoekplaatje: Deze slang was de kers op de taart tijdens onze wandeling in Bozava

Als je aan het einde van de haven na restaurant Boxavia naar links gaat en naar boven loopt kom je uit in het park. Er is een verhard wandelpad aangelegd en je loopt langs het water. Het is werkelijk prachtig. 


Things To-Do op Dugi Otok

Bezoek het meest romantische plekje van Veli Rat 

Toen ik aankwam bij de vuurtoren van Veli Rat werd ik overspoeld door een gevoel van rust. Wat fijn was het daar! Ik zag mezelf daar wonen in het huis van de vuurtoren, schrijvend aan een roman voor het raam met uitzicht op zee. 

Vuurtoren-Veli-Rat-Dugi-Otok
De vuurtoren van Veli Rat op het eiland Dugi Otok in Kroatië

Er waren geen toeristen alleen Bwino en ik. Je kan heerlijk rondwandelen op het terrein. De vuurtoren bewaarders bestaan uit een man en vrouw en hun kinderen. Toen ik de vrouw buiten de lunch klaar zag zetten, was ik even jaloers, want ik zou daar meteen voor een jaartje kunnen wonen! 

Veli-Rat
De baaitjes in de achtertuin van de vuurtoren waar je in alle rust kunt zwemmen

De vuurtoren ligt op het Noord -Westelijke puntje van Dugi Otok, en is nog steeds in gebruik. De vuurtoren is in 1849 gebouwd, draagt de naam Punta Bianca en heeft een hoogte van 42 meter. Hiermee is Punta Bianca tevens de hoogste van de Adriatische kust. 

Op de binnenplaats van de vuurtoren staat ook een klein kapelletje. Dat maakt ook meteen dat het een ideale trouwlocatie is. Als ik niet al getrouwd was op het prachtige Kefalonia dan zou ik mezelf hier wel zien trouwen. Misschien een idee om hier onze “vows” te vernieuwen. Bwino ziet me al aankomen…

Genieten-steiger
Aan het genieten van de schoonheid en rust op een steiger bij de vuurtoren van Veli Rat

Als je de vuurtoren gaat bezoeken, neem dan ook je zwemkleding mee, er zijn daar in de buurt mooie plekjes om te zwemmen en te zonnen. En als je geluk hebt, heb je het strand voor jezelf!


Het “mooiste” strand van Dugi Otok: Sakarun Beach

Het mooiste strand van Dugi Otok volgens de eigenaar van ons appartement in Zadar. Zelfs één van de mooiste stranden in Kroatië. Dat wist hij te vertellen zonder het zelf gezien te hebben, goed verhaal ;-)!

Dus op een zonnige dag pakken we onze strandspullen in en rijden in de richting van Veli Rat. Sakarun beach bevindt zich tussen Bozava en Veli Rat. Je moet goed letten op het bord aan de rechterkant van de weg, want het is erg gemakkelijk te missen. 

In het hoogseizoen gaat er ook een treintje vanaf Bozava naar Sakarun beach

Sakarun-beach
Sakarun beach op Dugi Otok

Via een onverharde weg kom je bij de parkeerplaats van Sakarun beach. Vanaf daar is het een heel klein stukje lopen naar het strand.

Het strand is 800 meter lang en is inderdaad mooi. Alleen moet ik eerlijk bekennen, ik heb zeer zeker mooiere gezien, alleen op Dugi Otok al ( neem de knusse kiezel strandjes bij Veli Rat bijvoorbeeld of het “geheime” strandje in het Telascica nationaal park ). Het zou natuurlijk ook kunnen dat ik “verwend” ben door de vele adembenemende stranden die ik inmiddels heb gezien in mijn leven. Dat laat ik dus maar even in het midden .

Toch kun je op Sakarun beach prima een paar uurtjes doorbrengen om te zwemmen in het helderblauwe zeewater. Het is een van de meest populaire attracties van Dugi Otok en zal dan ook zeker in het hoogseizoen behoorlijk “vol” liggen. 

Must see : Telascica National Park. 

Op Dugi Otok ligt het Nationaal Park Telascica. Je kunt hier met een gemak een hele dag doorbrengen, zeker als je van wandelen houdt. 

Vanwege het natuurschoon, de honderden verschillende plantensoorten, de indrukwekkende kliffen en de rustige baaien is Telascica in 1988 “gedoopt” tot Nationaal park.

Het park is gelegen nabij Sali. Met de auto kun je naar de ingang van het park rijden en daar een ticket kopen. De kosten van het ticket zijn ongeveer 6 euro ( 40 kuna ).

Je kunt zowel met de auto als met de fiets ( mountainbike ) het park in. Mountainbikes zijn te huur in Sali. Het park is enorm uitgestrekt. Het is niet aan te raden om, als je geen redelijk getrainde fietser bent, dit op de mountainbike te doen.

De beste manier is om naar de diverse bezienswaardigheden in het park te gaan, is met de auto. En bij elke stop een stukje ( of een groot stuk ) te wandelen.

Wandelroute langs Slano Jezero Mir

Een wandelroute die echt aan te raden is, is degene naar Slano Jezero Mir ( het zoute meer ). Dit meer is zo zout dat je er in blijft drijven als je er in gaat zwemmen.  Bijzonder om dit een keer mee te maken.

Jezero-Slano-Telascica
Slano Jezero Mir ( het zoute meer)

Je kunt gaan voor de minder lange route en alleen om het meer lopen, maar je kunt ook een de-tour maken. Die de-tour brengt je op een paradijselijk “geheim” strandje. 

Bij de verkoop van de tickets krijg je ook een plattegrond van het park. Hierop staan nummers, het strandje waar je naartoe wilt is nummer 4: Plaza Lojisce.

Je hebt voor dit stuk van de wandeling echt een paar stevige wandelschoenen nodig. Doe het niet als je niet vaker wandelt. Het is ook niet geschikt om met kinderen te ondernemen.

Je gaat bij nummer 10 ( dit zijn de opgestapelde stenen ) de bossen in en volgt een onverhard pad door de bergen, dit kan niet mis want er loopt maar 1 pad. Na ongeveer 40 minuten lopen bereik je het strand. Sta even stil en make a mental picture, maak even geen foto’s maar neem het in je op. Een foto maken kan ieder moment. Genieten van dat je er bent kan alleen hier en nu!

Omdat het zo afgelegen ligt heb je grote kans dat je hier alleen bent, zeker in het voor- of naseizoen. Houdt er wel rekening mee dat deze wandeltocht, retour, 4 uur in beslag neemt. Niet erg, en zeker de moeite, maar wel handig om te weten.

Lojisce-beach-dugi-otok
Het ” geheime” strand Lojisce beach

Wil je op de hoogte blijven?

Meld je dan aan voor de nieuwsbrief en ontvang mijn GRATIS e-book:

Lees OOK: