Menu
Covid-19 / Health

Heb ik Corona gehad? Test het voor je op vakantie of zakenreis gaat!

corona-virus-test

Hoest, snif, kuch en snotter…was het een verkoudheid of had je Corona? Ik denk dat we allemaal wel enigszins nieuwsgierig zijn of we besmet zijn geweest met het virus. Goed nieuws! Je kunt laten testen of je het Corona virus hebt gehad . Test je positief dan weet je ook meteen hoeveel immuniteit je opgebouwd hebt. Handig voor als je op vakantie gaat!

Table Of Contents


Waarom zou je jezelf laten testen op Corona voordat je op vakantie gaat?

De grenzen zijn weer open en het liefst vliegen we allemaal uit naar zonnige oorden, knusse accommodaties, wereldse steden en bijzondere bestemmingen. 

Maar we zijn nog voorzichtig en dat is goed, want onnodig risico lopen, maakt de vakantie niet leuker. 

We kiezen er daarom voor om thuis te blijven of in Nederland op vakantie te gaan. Gaan we wel naar het buitenland? Dan volgen we de richtlijnen van het RIVM op en reizen naar bestemmingen die relatief “Corona-proof” zijn en code geel hebben.

Ondanks we nog niet (zeker) weten of we het Corona – virus meerdere malen kunnen krijgen en of het een tweede keer heviger of minder hevig is, is het een prettig idee om te weten of je het al gehad hebt. Zeker als ze kunnen meten hoeveel immuniteit je hebt opgebouwd tegen Corona. 

Als je inderdaad besmet bent geweest met het Covid-19 virus en je hebt behoorlijk wat immuniteit opgebouwd, dan kan ik me voorstellen dat je met een geruster hart op vakantie gaat.


Waar kun je laten testen of je het Corona- virus hebt gehad?

Er zijn meerdere partijen die testen aanbieden. Op schiphol zelf kun je een PCR test laten doen voor € 179,- . Met deze test weet je alleen of je op dat moment corona hebt, ja of nee, niet of je het gehad hebt. Behoorlijk veel geld al zeg ik het zelf.   

Kun je er niet onderuit en heb je een Covid-19 gezondheidsverklaring (verderop meer over deze verklaring) nodig, dan kun je beter kiezen voor vaccinatiesopreis, een specialist op het gebied van vaccineren. Hier kun je zowel een  Corona PCR keel- en neus swap test als een Corona serologische bloedtest laten doen. 

Deze laatste test is om te bepalen of je het Corona – virus gehad hebt en hoeveel immuniteit je hebt opgebouwd tegen het virus. 

Beide testen kosten € 119,- (per test dus).

Op het moment is het alleen nog mogelijk om je te laten testen in Amsterdam, Haarlem, Rotterdam, Delft, Zwolle, Eindhoven en Groningen. Binnenkort zullen de testen beschikbaar zijn op meerdere locaties in Nederland.


Covid-19 vrijverklaring

Het geldt nog niet voor alle landen, maar voor sommige landen heb je het nodig voordat ze je binnen laten: De Covid-19 vrijverklaring

De Covid-19 vrijverklaring is een bewijs waarop staat dat je geen corona hebt.Deze verklaring wordt niet uitgegeven door het GGD. Zij testen enkel personen die klachten hebben en ook al blijkt het dat je het Corona-virus niet hebt, een Covid-19 vrijverklaring krijg je niet. 

Deze verklaring kun je wel zelf aanvragen door een test te laten doen bij een andere partij. Zoals bijvoorbeeld vaccinatiesopreis

Deze test (PCR test) dien je zelf te betalen en wordt dus niet vergoedt door de overheid.


Wanneer heb je zo’n vrijverklaring nou nodig?

Als je moet reizen voor je werk en hier niet onderuit kunt, dan mag je naar “code oranje” landen reizen. De kans is echter groot dat je een Covid-19 verklaring nodig hebt om binnen te kunnen komen in deze landen. 

Er zit dan weinig anders op dan te zorgen dat je deze verklaring op zak hebt. 

Een andere reden kan zijn dat je echt helemaal klaar bent met het virus en ondanks alle adviezen en richtlijnen toch op vakantie wilt naar een code oranje land. 

Even los van het feit of dit een verstandige beslissing is, want wie ben ik om daar iets van te vinden, heb je dan in alle waarschijnlijkheid een Covid-19 verklaring nodig. 

De PCR test, die nodig is om een Covid-19 verklaring af te geven, kan alleen gedaan worden als je 24 uur klachtenvrij bent. Deze test gaat op dezelfde manier als de gratis test van de GGD. Welke landen “eisen” een Corona test?

In Nederland is de regel dat wanneer je vanuit een Nederlandse luchthaven vliegt, je een gezondheidsverklaring op zak moet hebben. 

Deze verklaring moet je niet verwarren met de Covid-19 vrijverklaring. De gezondheidsverklaring waarom gevraagd wordt als je gaat vliegen vanuit Nederland, kun je hier downloaden.

Zoveel landen, zoveel regels en een echte goede lijn is er nog niet getrokken. Veel landen vinden het prima als je de “gratis te downloaden” gezondheidsverklaring in hebt gevuld,  andere landen willen je temperatuur weten als je op de luchthaven aankomt. In China, Zuid-Korea, Singapore, Turkije en Italië is dat bijvoorbeeld het geval.

Landen waarvan we zeker weten dat je niet binnen mag voordat je een corona test hebt gedaan zijn Curaçao en Bonaire. Veel landen hebben nog steeds het luchtruim gesloten. Actuele informatie kun je vinden op de website van Iata.

Uitgebreidere informatie per land dan kun je ook deze vinden op nederlandwereldwijd. Het is sowieso verstandig om deze website te checken voordat je op vakantie gaat. Elk land heeft zijn eigen regels.

Wees niet net zo eigenwijs als de mensen die onlangs naar Griekenland reisde en niet de moeite genomen hebben om het formulier van de Griekse overheid in te vullen. Zij konden linea recta weer naar huis.


Geruster op reis als je weet of je het coronavirus hebt gehad?

Bwino (mijn man) is heel blij dat deze test er is. Hij roept al lang dat hij graag wil weten of hij het virus heeft gehad. 

Bij hem creëert het rust, wetende dat hij (waarschijnlijk) minder kans loopt om een ander te besmetten. Valt wat voor te zeggen natuurlijk. 

Voor mezelf vind ik het een prettig idee als we wel op vakantie gaan in September, dat ik weet of ik het virus heb gehad en hoeveel immuniteit ik heb opgebouwd mocht de uitkomst positief zijn. 

Om de Corona serologische bloedtest te laten afnemen is het belangrijk dat je 14 dagen klachtenvrij bent. De uitslag van de test is er meestal binnen 24 tot 48 uur, maar in ieder geval binnen 5 dagen na afname. Houdt hier dus rekening mee als je wilt laten testen of je corona gehad hebt voordat je op vakantie gaat. 

De Corona test die uitgevoerd wordt door vaccinatiesopreis.nl is goedgekeurd door het Robert Koch institute.


Wil je op de hoogte blijven?

Meld je dan aan voor de nieuwsbrief en ontvang mijn GRATIS e-book: