Menu
Covid-19 / Health

Corona test als je geen klachten hebt

arts-heeft-corona-virus-in-handen

Je hoest niet, je hebt geen keelpijn, je geur en smaak zijn nog prima en de koorts blijft uit. Bij de GGD kun je niet terecht voor een Corona test als je geen klachten hebt. Maar toch kan het zijn dat je een Corona test wilt laten afnemen. Om welke reden je naar een commerciële partij zou gaan en wat de voor- (en nadelen) van zo’n test zijn, lees je in dit artikel.


Table Of Contents


Waarom een Corona test als je geen klachten hebt?

In de eerste instantie zou je denken dat het af laten nemen van een Corona test (ook wel PCR-test) wanneer je geen klachten hebt zinloos is. Toch is die gedachte niet helemaal waar. Om beter te begrijpen waar ik heen wil met dit artikel, geef ik je een aantal voorbeelden.

Voorbeeld 1 : Iemand waar je nauw contact mee hebt wordt ziek.

Je kan zelf geen klachten ervaren terwijl je partner, kind, ouders of collega besmet zijn met het Covid-19 virus. Je hebt nauw contact met hen en toch voel jij je kiplekker. Geen reden om je te laten testen vindt het RIVM. Je kan dan ook niet bij de GGD terecht, maar er wordt wel van je verwacht dat je in quarantaine gaat.

In plaats van een lange, misschien wel onnodige, quarantaine uit te zitten, kun je een corona test laten afnemen en een quarantaine voorkomen. Zeker als zelfstandig ondernemer is dit het overwegen waard.

Voorbeeld 2 : Noodgedwongen reizen naar het buitenland

We blijven zoveel mogelijk thuis. Ook als we er wel eventjes tussenuit willen dan boeken we een huisje of hotel in Nederland. Zo hoort het ook, we willen allemaal zo snel mogelijk van het Corona virus af en we proberen ons zo goed mogelijk aan de regels te houden.

Soms kan het echter zo zijn dat je onverhoopt naar het buitenland moet. Denk aan reizen voor je werk omdat het echt niet anders kan. Of omdat een familielid of vriend ziek wordt en je met spoed naar het buitenland moet reizen.

In deze gevallen kun je jezelf niet laten testen op corona als je geen klachten hebt. Bovendien verstrekt de GGD in geen enkel geval een Covid-19 vrijverklaring na een negatieve testuitslag. En in veel landen is deze verklaring vereist voordat je de luchthaven mag verlaten om het land in te gaan.

Voorbeeld 3 : Heel kort, maar krachtig

Angst en onzekerheid kunnen alleen al genoeg reden zijn om een corona test te laten afnemen, ook al heb je geen klachten. Ik heb al meerdere mensen gesproken die in angst leven om het virus onder de leden te hebben. Meestal zijn ze niet eens zo bang om het zelf te krijgen, maar om iemand anders aan te steken. Voor deze mensen zijn onafhankelijke testen een uitkomst.


Een onafhankelijke commerciële partij neemt een corona test af ook al heb je geen klachten

Dit zijn natuurlijk maar enkele voorbeelden die ik meegemaakt heb ik mijn eigen omgeving, maar er zijn er zeker meerdere redenen te bedenken om een corona test af te laten nemen als je geen klachten hebt .

Voor een corona test (PCR-test) kun dan terecht bij een onafhankelijke commerciële partij. Een partij waar ik zelf goede ervaringen mee heb is vaccinatiesopreis.nl. Ik ken ze voornamelijk van de vaccinaties die ik heb laten zetten voor mijn reizen. Maar sinds de uitbraak van het Corona virus zijn zij ook PCR-testen en serologie testen (een bloedafname test om te kijken of je het corona virus hebt gehad) gaan uitvoeren. En met groot succes.


Betrouwbare corona test als je geen klachten hebt.

Niet alle onafhankelijke partijen zijn betrouwbaar. Het is daarom van belang dat je goed naleest waar je een corona test laat afnemen als je jezelf laat testen terwijl je geen klachten hebt.

De testen die afgenomen worden bij vaccinatiesopreis zijn betrouwbaar en goedgekeurd door het Robert Koch Institut. Dit is, om het kort samen te vatten, min of meer de Duitse variant van het RIVM.


De kosten zijn voor eigen rekening

In tegenstelling tot de de GGD, dien je een corona test van een commerciële partij zelf te betalen. Maar als je moet kiezen tussen 10 dagen niet kunnen werken en gedwongen thuis zitten of een test laten doen die kan uitsluiten dat je het corona virus hebt? Dan zul je zeker als zelfstandig ondernemer al snel een keuze hebben gemaakt, lijkt mij.

En wat betaal je dan voor een corona test als je geen klachten hebt?

Voor de PCR-test, de test met het wattenstaafje in de neus en keel, betaal je bij vaccinatiesopreis €139,00. Dit is inclusief de kosten van het consult. De uitslag van de PCR- test is doorgaans binnen 24 uur bekend. Vaccinatiesop reis geeft de garantie dat de uitslag sowieso binnen 48 uur bekend is bij de patiënt.

Wil je een Serologie test, een bloedtest om te bepalen of je lichaam antistoffen heeft aangemaakt tegen het corona-virus, dan betaal je ook €139,00 inclusief consult.

Voor een combinatie van beide testen betaal je €179,00. Je krijgt altijd een “Non-covid” verklaring als je negatief getest bent. Deze kun je overhandigen in het land waar je aankomt als je noodgedwongen op reis moet.


Ook leuk om te lezen

Wil je op de hoogte blijven?

Meld je dan aan voor de nieuwsbrief en ontvang mijn GRATIS e-book: