Menu
Azië / Bestemmingen / Reistips / Thailand

Wat is de beste reistijd voor Thailand?

Beste-reistijd-Thailand-man-in-regen

Thailand is het gehele jaar warm, benauwd kun je eigenlijk wel zeggen. Maar wat is nu de beste reistijd om naar Thailand te gaan?

Het Aziatische land kent in zijn tropische klimaat namelijk drie seizoenen. Ik heb alle drie de seizoenen meegemaakt en geen van de drie is onaangenaam. Het ene is wat natter het volgende heter en het andere droger.


Nat nat nat! Is het regenseizoen de beste reistijd voor Thailand?

beste-reistijd-Thailand-regen-op-blad
Een Thaise regenbui in het regenseizoen

Het zou zomaar kunnen dat het regenseizoen de beste reistijd voor je is! Misschien denk je nu wel aan de druilerige en sombere regendagen van ons koude kikkerlandje. En heb je absoluut geen zin om dat tijdens je vakantie mee te maken.

No worries! Dat hoeft namelijk ook niet als je gedurende het regenseizoen, ook wel Zuid-West Moesson genoemd, naar Thailand gaat. Want ook in het regenseizoen staat het zonnetje hoog aan de hemel en beperkt de regen zich tot één ( of een paar ) heftige buien per dag.

De buien zijn kort en hevig ( die van het soort nat tot op het bot ). Het kan zelfs dagen achter elkaar droog zijn! Met als tegenhanger dat je op een andere dag drie stortbuien over je heen krijgt. Dat laatste is meteen een goed excuus om in je favoriete bar een Shinga ( Thais bier ) te gaan drinken. 

De beste regenseizoen tip: De tarieven voor vliegtickets en voor accommodaties liggen vele malen lager dan in de andere seizoenen!

Zie je het als heerlijk afkoelen? Dan ben je vast een persoon die kan genieten van een verfrissende stortbui als het de rest van de dag 35 graden is. En wees eerlijk, je ziet die Shinga ook wel zitten.

Klinkt het je in de oren als een natte ellende? Dan wil je waarschijnlijk liever geen enkele druppel regen zien tijdens je vakantie? In dat geval kun je beter niet naar Thailand gaan in de maanden Juli tot en met Oktober. Deze laatste maand moet je dan zeker overslaan, want dan valt gemiddeld de meeste regen.

Het is overigens niet gegarandeerd dat er in andere periodes geen regen valt in Thailand. Maar hoe dan ook is de neerslag altijd minder dan in het regenseizoen.


Heet heet heet! Is het hete seizoen de beste reistijd voor Thailand?

Afkoelen-thailand-zwembad
Ik zoek verkoeling in een zwembad van een resort tijdens het hete seizoen in Thailand

Van Maart tot Juni is het heet in Thailand. Dit zijn de warmste maanden van het jaar met de hoogste luchtvochtigheid ( extra benauwd dus ).

Het regent tijdens deze periode minimaal, maar de kans dat je alsnog nat wordt is aanzienlijk. Het is namelijk klam, wat maakt dat je kleding tegen je lijf plakt omdat je nu eenmaal niet kunt voorkomen dat je zweet.  Aan de andere kant is dit een goed excuus om aan het strand te gaan liggen of om een resort met een verkoelend zwembad op te zoeken.

April is de heetste maand van het jaar. Maar toch is deze maand het meer dan waard om naar Thailand te gaan. In deze maand is het namelijk Songkran (Het Thaise Nieuwjaar) en oh wat is dat leuk om mee te maken!


Een goed seizoen als je van een feestje houdt!

Dit zou dus stiekem zomaar de beste reistijd voor Thailand kunnen zijn voor jou. Vooral als je van plakkerige hitte en een feestje houdt! Ook hiervoor geldt dat het weer niet elke dag hetzelfde zal zijn. De ene dag is de luchtvochtigheid hoger dan de andere.

Ging je bovendien toch al om te relaxen aan een van de vele resorts tijdens je welverdiende weken vrij? Dan is er al helemaal geen reden om tijdens dit seizoen Thailand de vermijden.

Wat door velen als beste reistijd voor Thailand wordt gezien

Beste-reistijd-Thailand-vrouw-wandelen
De beste reistijd voor de actieve vakantieganger is van November tot Februari

Mocht er tot nu toe nog geen favoriet seizoen voor je bij zitten? Dan zal het winterseizoen daar verandering in brengen. Volgens “kenners’ zijn November tot Februari de beste maanden om naar Thailand te gaan.

Aan deze maanden zit echter wel een keerzijde. Het zijn de drukste en daarmee ook de duurste maanden om Thailand te bezoeken. De prijzen van vliegtickets, accommodaties en georganiseerde reizen kunnen wel to 50 % hoger liggen dan in de andere seizoenen.

November tot Februari is volgens “kenners” de beste reistijd voor Thailand. Houdt er rekening mee dat dit tevens de duurste periode is om naar Thailand te gaan.

Het is nog steeds heet, maar de luchtvochtigheid is een stuk minder. De lucht is droger en voelt minder benauwd aan. Als je graag actief en sportief bezig bent is het wel een prettige bijkomstigheid dat je niet ook naar extra adem hoeft te snakken door de hoge luchtvochtigheid.

In de nachten kan het afkoelen, vooral in Chang Mai en omstreken. Dit is natuurlijk ideaal voor low-budget reizigers die kamers boeken zonder airco!


De twee kustlijnen van Thailand hebben hun eigen regels!

Twee kustlijnen, twee seizoenen! Ga je naar Thailand voor zon, zee, strand en de luxe accommodaties? Dan kun je het regenseizoen ontlopen.

Stormachtig weer kun je aan de westkust verwachtten tijdens het “normale” regenseizoen van April tot Oktober. En dat is natuurlijk niet ideaal wanneer je met een cocktail in de hand op je strandbedje ligt. In deze periode wil je dan ook liever niet kiezen voor bijvoorbeeld Phuket, Koh Phi Phi en Krabi.

Aankomende-regenbui-koh-pi-phi
Aankomende regenbui op het eiland Koh Phi Phi

Zet in deze tijd beter je strandbedje op aan de Oostkust van Thailand. Hier is de regen op zijn hevigst in de maanden September tot December. Koh Samui en Koh Phangan zijn dan mooie eilandjes om te bezoeken. En als je het goed plant kun je ook nog een van de welbekende fullmoonparty’s meepakken op Koh Phangan.


Wil je op de hoogte blijven?

Meld je dan aan voor de nieuwsbrief en ontvang mijn GRATIS e-book:

Lees ook