Menu
Reistips

Auto huren in het buitenland: 14 praktische tips

auto-huren-in-het-buitenalnd-Sicilië

Vrijheid om te kunnen gaan en staan waar je wilt tijdens je vakantie dat is voor menigeen heel belangrijk. Niet wachten tot de trein of bus een keer komt opdagen en geen hoge kosten voor een taxi. Die vrijheid kun je eenvoudig realiseren door een auto te huren in het buitenland.

Nog nooit een auto gehuurd in het buitenland? Don’t worry! Hier zijn 14 tips voor je

Regel een huurauto voor het buitenland al vanuit Nederland

Als je op vakantie bent dan word je werkelijk overspoeld door de vele autoverhuurbedrijven. En niet al deze verhuurders zijn even betrouwbaar. Je kunt te maken krijgen met oplichting, betaald te veel voor een verzekering of ontvangt een auto die niet deugt.

Om dit te voorkomen regel ik mijn huurauto voor het buitenland al in Nederland. Hierbij kies ik in de meeste gevallen voor Autoeurope, hier heb ik persoonlijk goede ervaringen mee. Autoeurope heeft een groot aantal contracten met de aangesloten lokale autoverhuurders in het buitenland, waardoor je een ruime keuze hebt.


Op de website van Autoeurope hoef je enkel in te vullen naar welke bestemming je gaat, waar je de auto wilt ophalen ( op de luchthaven of in de stad ) en de data waarop je de auto wilt huren. Daarna krijg je een overzicht te zien van alle aangesloten locale autoverhuurders met de laagste tot de hoogste prijs.

Zorg er bij Autoeurope voor dat je de locale verhuurder goed onder “de loep” neemt.

Als tip wil ik je meegeven dat je niet klakkeloos de goedkoopste lokale partner moet kiezen. Zorg ervoor dat je de autoverhuurder die je voorkeur biedt nog even goed onder “de loep” neemt. 


Hoe neem je een autoverhuurder in het buitenland goed onder de loep? 

auto-huren-in-het-buitenland-14-praktische-tips
Ons huurautootje ( categorie mini ) tijdens een vakantie naar Kefalonia

Natuurlijk is het aantrekkelijk om direct de goedkoopste autoverhuurder te kiezen en voor een dubbeltje op de eerste rang te zitten. Maar goedkoop kan ook duurkoop zijn. Open daarom Google op een apart tabblad en zoek naar recensies van de betreffende verhuurder. 

De beste ervaringen zijn die van de klanten zelf. Neem niet alles wat je leest heel serieus, maar zoek naar de rode draad in de recensies.

Ook wij zijn ooit de dupe geworden van oplichters. Ik koos voor goedkoop, wat achteraf duurkoop bleek te zijn. Ik was niet verzekerd voor ramen, spiegels en banden en kon niets verhalen op de verzekering.

Dit wisten de verhuurders en daar hebben ze ons op gepakt, op één sterretje in de voorruit ( wat met het blote oog bijna niet te zien was en waar ze als eerste op afstormden ).

Of wij het hadden gedaan? Ik heb geen idee. Maar je staat met je rug tegen de muur en betalen zul je, ze hebben tenslotte meer dan duizend euro borg in gehouden en als je daar nog iets van terug wilt zien, zit er niets anders op dan akkoord te gaan.

Had ik van tevoren maar de recensies gelezen over deze autoverhuurder, iets wat ik normaal altijd doe. Dat ene keertje “overslaan”, is ons duur komen te staan.

Eén van de 42 ” waarschuwende” recensie over autoverhuurder Drive & Go in Porto ( geschreven door mij ) op Tripadvisor

Staat er te lezen dat de medewerkers onaardig zijn of dat je lang moest wachten? Dat zijn voor mij geen redenen om de verhuurder niet te vertrouwen. Maar staat er diverse keren te lezen dat er een (veel te hoog) bedrag betaald moest worden voor een schade die bijna niet zichtbaar was op het blote oog of waarvan je zeker weet dat deze er al zat, ga dan niet met deze verhuurder in zee en neem de volgende onder de loep.

Ondanks dit vervelende voorval laat ik me niet snel afschrikken, omdat je alle mogelijke schade vooraf kunt verzekeren. Als je de meest uitgebreide verzekering (het super cover pakket bij Autoeurope) kiest, kan je financieel weinig gebeuren. Natuurlijk kan het zijn dat je alsnog opgelicht wordt en 400 euro moeten betalen voor dat minuscule sterretje in je voorruit, maar het doet veel minder pijn als je weet dat de verzekering dit bedrag aan je uitkeert.


De verzekering van een huurauto in het buitenland

De huur van een auto in het buitenland valt niet onder de standaard reisverzekering. Een verzekering van een huurauto moet je altijd apart afsluiten.

Sluit altijd een verzekering af als je een auto huurt in het buitenland. Ik kan dit niet genoeg benadrukken! Sluit je geen verzekering af dan ben je onverstandig bezig.

Bij Autoeurope krijg je drie opties : Basisverzekering- basisverzekering met restitutie van het eigen risico en het super cover pakket.

Basisverzekering

De eerste ( goedkoopste ) optie is de basis verzekering. Hiermee is verzekerd:

  • Afkoop van het eigen risico met een blijvend eigen risico
  • Aansprakelijkheid
  • Brandverzekering
  • Diefstalverzekering

Het eigen risico is per autoverhuurder anders, kijk dit na op de algemene voorwaarden van de betreffende verhuurder. 

Basisverzekering met restitutie van het eigen risico

De tweede optie is de basis verzekering met restitutie van het eigen risico. Hiermee is hetzelfde verzekerd als bij de basisverzekering, plus een restitutie van het eigen risico. Restitutie van het eigen risico houdt in dat de eventuele kosten die je maakt door schade die gedekt is in de basisverzekering, terug krijgt. Deze kosten zul je ter plekke wel voor moeten schieten.

Lees wel altijd goed de voorwaarden door zodat je weet welke schade je kunt verhalen en welke niet. Mocht er een ongeluk plaatsvinden of schade aan de auto zijn, verzamel dan al het papierwerk, maak foto’s en bewaar het eventuele politierapport goed. 

Je bent verplicht een politierapport te overleggen als er een ongeval heeft plaatsgevonden. Heb je het rapport niet dan kun je fluiten naar een terugbetaling.

Vooral dit laatste is belangrijk, je bent namelijk verplicht een politierapport te overleggen als er een ongeval heeft plaatsgevonden, anders kun je fluiten naar een terugbetaling. 

Houdt er rekening mee dat er 6 tot 12 weken overheen kunnen gaan voordat je een terugbetaling ontvangt. 

Super cover pakket

De derde optie het super cover pakket ( de duurste ) is de meest uitgebreide verzekering van Autoeurope. Bij het super cover pakket zijn, buiten de basisverzekering met restitutie van het eigen risico, ook de banden, het glas, de boven- en onderkant van de auto en verlies van de sleutel meeverzekerd.

Mijn advies is om minstens voor de basisverzekering met restitutie van het eigen risico te gaan wanneer je een auto in het buitenland huurt.

Ga je voor de goedkoopste aanbieder? Die je natuurlijk van te voren goed onder “de loep” hebt genomen. Dan is mijn advies, na onze negatieve ervaring in Porto, om voor de het super cover pakket te gaan.

auto-huren-buitenland-Griekenland
Economie klasse huurauto op het Griekse vaste land

Kies je voor een duurdere en bekende verhuurmaatschappij ( bijvoorbeeld Hertz of Avis ) dan zou ik niet zo snel kiezen voor de meest uitgebreide verzekering, omdat je bij deze verhuurders meer betaald voor de autohuur zullen zij minder moeilijk doen over een kleine schade.

Moet je wel betalen voor bijvoorbeeld een sterretje in de voorruit, dan rekenen deze verhuurders meestal een “eerlijke” prijs. Wil je toch liever zo min mogelijk risico lopen en voel je je prettiger als alles verzekerd is? Kies dan ook bij de bekendere autoverhuurder voor de meest uitgebreide verzekering.


Lees altijd de voorwaarden van de lokale partners

De overkoepelende organisaties hebben hun eigen algemene voorwaarden, maar de autoverhuurbedrijven kunnen er weer andere algemene voorwaarden op na houden. Lees deze daarom altijd goed door voor je een overeenkomst aangaat.  Zo kom je nooit voor verrassingen te staan.Laat je niet “ompraten”: Sluit geen verzekering ter plekke af!

Ze proberen het altijd, de autoverhuurders, wanneer je de auto op gaat halen : het aansmeren van een extra verzekering. Deze verzekering heb je NIET nodig. Je hebt tenslotte alles al geregeld in Nederland. Hoe mooi ze het verhaal ook maken, hoe ze ook aandringen, blijf volhardend nee zeggen!


Borg betalen voor autohuur in het buitenland

Als je een auto huurt kom je er niet onderuit om een borg te betalen. Deze borg kan variëren van 200 tot 1500 euro voor het huren van een auto in het buitenland. In de voorwaarden van de autoverhuurder kun je lezen hoeveel de borg bedraagt. 

Vaak kun je de borg enkel betalen met een creditcard. Wees er daarom zeker van dat het limiet op je creditcard hoog genoeg is. zeker als je nog andere uitgaven wilt doen met je creditcard op vakantie. 

Een limietverhoging kun je aanvragen bij je bank, hier gaan meestal vijf werkdagen aan vooraf dus regel dit tijdig. 

Auto-huren-in-het-buitenalnd-Kefalonia
Van de vrijheid genieten met een auto huren in het buitenland

Het bedrag van de borg wordt niet daadwerkelijk van je rekening afgeschreven, maar wordt gereserveerd. Als er geen schade is aan de huurauto bij het inleveren wordt dit bedrag weer vrijgegeven. Hier kunnen 15 werkdagen overheen gaan, de tijd waarop het bedrag weer wordt vrijgegeven is per autoverhuurder verschillend. 


Hoofdbestuurder van de huurauto in het buitenland

Tijdens de reserveringsaanvraag van de huurauto voor het buitenland wordt gevraagd wie de hoofdbestuurder gaat zijn.

Vul hierbij degene in die het meeste zal rijden tijdens de vakantie. En, dit is uiterst belangrijk, zorg dat de hoofdbestuurder een eigen creditcard heeft! Boek de reservering ook op deze creditcard. 

Als de autoverhuurder moeilijk wil doen, dan kunnen ze je namelijk weigeren de auto mee te geven, als de naam van de hoofdbestuurder niet overeenkomt met de naam op de creditcard. Ik spreek helaas uit eigen ervaring. Je kunt hier niets tegen doen, bent je huurbedrag kwijt, hebt geen huurauto tot je beschikking en tot overmaat van ramp ben je ook nog dubbel geld kwijt omdat je een andere auto moet huren. 

hoofdbestuurder-auto-huren-in-het-buitenland
Hoofdbestuurder van de huurauto

Mocht er ook nog iemand anders willen rijden dan kun je deze persoon als extra bestuurder opgeven. Neem niet het risico te gaan rijden als je niet als extra bestuurder geregistreerd staat. Je bent dan niet verzekerd als je schade rijdt of erger nog, een ongeluk veroorzaakt.

Voor een extra bestuurder betaal je meestal tussen de zes en acht euro per dag. Sommige verhuurders bieden de extra bestuurder als service aan dan hoef je er uiteraard niets voor te betalen. 


Welke leeftijd moet je hebben om een auto te mogen huren in het buitenland?

Om een auto te mogen huren in het buitenland is de gemiddelde minimale leeftijd 23 jaar. Meestal moet je ook minstens 1 jaar in bezit zijn van je rijbewijs. 

Het is niet één leeftijd die in het beton gegoten staat. Verschillende lokale verhuurbedrijven hebben ook verschillende verzekeringsvoorwaarden. Dit maakt dat de minimale leeftijd af kan wijken. 

Bij Autoeurope betaal je een toeslag voor jonge bestuurders. Van je 21ste tot en met je 24ste jaar zijn de kosten €12,40 per dag met een maximum van € 124,- inclusief BTW.


Huur een auto in het buitenland waarbij het brandstofbeleid van vol tot vol is

benzinepomp-vol-is-vol-autohuur-buitenland
Benzinepomp met op de achtergrond een besneeuwde berg. Zo kom je nog eens ergens!

Een auto huren waar je achteraf een volle tank benzine moet betalen is geen goed idee. Je betaalt dan namelijk altijd te veel.

De meeste autoverhuurbedrijven rekenen het brandstofbeleid van vol tot vol. Het houdt in dat ze registreren hoeveel benzine er in de tank zit wanneer je de auto huurt. Dit doen ze aan de hand van de benzine meter.

Als je de auto inlevert met dezelfde hoeveelheid benzine als toen je hem meenam, hoef je niets bij te betalen. 

Lever je de auto in met minder benzine, dan zal de verhuurder zijn eigen tarief rekenen per liter. Neem dus even de moeite om je tank net zo vol te doen als dat deze zat.


De kosten van een auto huren in het buitenland

De kosten om een auto te huren in het buitenland lopen nogal uiteen. Je kunt al voor 50 euro een hele week een economie- klasse auto huren ( bijvoorbeeld in Portugal ) bij de goedkoopste lokale partner. Dezelfde auto kan bij een bekendere lokale partner ( bijvoorbeeld Hertz en Avis) zomaar honderd (en ) euro (‘s) duurder zijn. 

Overzicht van Autoeurope

Dit verschil zit m in de service en zoals ik al eerder noemde: goedkoop kan duurkoop zijn. De grotere en bekendere verhuurders zullen minder snel moeilijk doen om een kleine schade en als ze de schade wel in rekening brengen, zullen de bedragen reëler zijn.

Echter is het zo dat wanneer je een all-in verzekering of super cover pakket hebt afgesloten, je alle kosten kunt claimen waardoor je met een gerust hart voor de goedkopere aanbieder kunt gaan. Mits je deze natuurlijk “onder de loep” hebt genomen.


Maak ALTIJD foto’s van de huurauto voordat je ermee op pad gaat (ook van het interieur)

Let op alle krasjes, wees muggezifterig, vergeet niet de ruiten goed na te kijken en maak van elke, deuk, kras en ster een foto!

Voordat je de huurauto meekrijgt zal er altijd een medewerker met je meelopen om de schade te registreren op een formulier. De beste tip die ik je kan geven is: Let op alle krasjes wees muggezifterig, vergeet vooral niet de ruiten goed na te kijken en maak van elke deuk, kras en ster een foto!

Laat alle schade die je ontdekt, hoe klein ook, registreren op het formulier en maak desnoods een foto van het formulier. Je krijgt ook een kopie mee, maar zo neem je het zekere voor het onzekere. 

auto-huren-in-het-buitenland-14-praktische-tips
Huurauto in Amerika met schade aan de rechterkant. Deze schade stond netjes geregistreerd

Misschien klinkt het overdreven, maar ik heb werkelijk alles al meegemaakt tijdens het huren van een auto in het buitenland, dat ik het een kleine moeite vind om een paar foto’s te maken en even te “zeiken” over een stipje van een millimeter waar de lak af is. 

Zo laat je ook meteen aan de verhuurder zien dat je weet waar je mee bezig bent! Een goed begin is het halve werk en dat geldt zeker ook voor het huren van een auto. 


Een huurauto meenemen naar een ander land

Het komt regelmatig voor dat je dicht op de grens zit van een ander land. Het kan dan zeker de moeite waard zijn om het land aan de andere kant van de landgrens ook te bezoeken.

Ga de landgrens niet over als je deze optie niet aangevraagd hebt bij de verhuurder. Bij het boekingsproces kun je al aangeven of je naar een ander land gaat reizen met de huurauto. Bestaat de kans dat je dit wilt doen? Geef dan aan dat je een landgrens wilt over gaan. In de meeste gevallen betaal je een meerprijs om een grens over te gaan. 

Bestaat de kans dat je een landgrens over gaat tijdens je vakantie? Loop geen risico en betaal dan liever wat extra ook al maak je er misschien geen gebruik van. 

Wees niet eigenwijs en denk : “ach we zien wel of we de grens over gaan”. Je bent over de grens niet verzekerd en alle kosten, in het geval van schade of een ongeluk,  zullen voor je eigen rekening zijn. Dit risico wil je niet lopen, dus bestaat de kans dat je een grens naar een ander land over wilt gaan tijdens de vakantie? Betaal dan liever wat extra ook al maak je er misschien geen gebruik van.

auto-huren-in-het-buitenland-14-praktische-tips
De landgrens van Servië naar Montenegro oversteken met een huurauto

Kilometerbeperking

In de meeste gevallen mag je een onbeperkt aantal kilometers rijden met een huurauto in het buitenland. 

Toch zijn er uitzonderingen op de regel. Lees daarom altijd goed de voorwaarden van de lokale partner door. In Amerika en Canada kan het best zijn dat er een X aantal kilometer vrij te rijden zijn, maar kom je daarboven dan moet je extra betalen. 


Heb je een internationaal rijbewijs nodig als je een auto huurt in het buitenland?

Dat verschilt per land. In alle landen van Europa heb je geen internationaal rijbewijs nodig ( als je in bezit bent van een Nederlands rijbewijs ). 

Een internationaal rijbewijs is simpel gezegd een vertaling van je Nederlandse rijbewijs voor het buitenland.

Ga je buiten Europa dan heb je in de meeste gevallen wel een internationaal rijbewijs. Bezoek de website van de ANWB om te zien voor welke landen je een internationaal rijbewijs nodig hebt. 

Het is vrij eenvoudig een internationaal rijbewijs aan te vragen. Je hebt alleen een recente pasfoto nodig (neem er voor de zekerheid twee mee) en je Nederlandse rijbewijs. 

Je kunt bij de ANWB-winkels een internationaal rijbewijs laten maken en het wordt in orde gemaakt terwijl je wacht. De kosten van het rijbewijs zijn € 18,95 voor een rijbewijs wat 1 jaar geldig is en € 24,95 voor een rijbewijs wat 3 jaar geldig is. Bekijk hier het aanbod van Autoeurope!

Wil je op de hoogte blijven?

Meld je dan aan voor de nieuwsbrief en ontvang mijn GRATIS e-book: